Требиње

ЕРС најповољнији снабдјевач електричном енергијом у Европи

Електропривреда Републике Српске остаће најповољнији снабдјевач електричном енергијом у Европи зато што посједује извозни потенцијал са којим ће моћи да надомјести продају струје на домаћем тржишту за домаћинства и привреду по много нижим цијенама од окружења.

ЕРС прави различите програме енергетске стабилности кроз програм уштеда, али и потрошње електричне енергије. Треба да заштитимо онога који штеди, али и наплатити ономе који троши више и то није систем поскупљења, већ систем енергетске стабилности.

Надлежно министарство и Влада Републике Српске ће анализирати приједлоге које је доставила Електропривреда Републике Српске с циљем да грађани који штеде могу имати попусте, а за оне који троше више него у претходним годинама ће то морати да буде фактурисано на други начин.

Многе државе у окружењу повећале су цијене електричне енергије које су веће од цијене електричне енергије у Српској три или четири пута. У систему када је потребно купити недостајућу енергију као што то Електропривреда ради кроз септембар и дио октобра, морали смо купити 40 милиона КМ електричне енергије зато што нам је Термоелектрана Угљевик у ремонту, ван погона, и зато што је хидрологија тако лоша да смо дошли на минималну коту акумулације Билећа и малтене немамо тока ријеке Дрине и Врбаса.

Минимално су од 10 до 15 пута скупље цијене електричне енергије које сада купујемо и продајемо нашим грађанима. Купимо електричну енергију у износу од милион КМ, да би одржали стабилност привреде и домаћинстава, а то исто фактуришемо привреди и домаћинствима у Српској и наплатимо 200.000 КМ, дакле остварен је губитак на дневним нивоима по 800.000 КМ .

Електропривреда Републике Српске може то да изнесе, јер смо у претходном периоду имали вишкове прихода и усмјеравали их у инвестиције и стабилност рада производних предузећа.

Подијели...
Извор
ЕРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!