Култура

Стећци из Билеће и Берковића занимљиви и свјетским археолозима (ВИДЕО)

Стећци са подручја Билеће и Берковића значајан су дио културно-историјског насљеђа српског народа. У то су се недавно увјерили професори и студенти археологије са угледних свјетских научних института.

У близини Берковића у селу Милавићи налази се јавности мало позната некропола средњовјековних стећака. Овај локалитет један је од најзначајнијих и најбројнијих на подручју источне Херцеговине.

Пажљиви ће намјерници у Херцеговини увијек изнова наићи на веће или мање скупине моћних камених блокова исклесаних људском руком. Сваки камен и некропола на подручју села Милавићи, кажу археолози, има своју неиспричану причу. У близини ове некрополе пронађени су и остаци старе цркве која свједочи о вјековном трајању српског народа на овим просторима.

Осим на некрополи у Милавићима, археолози су упоредо радили и истраживања на локалитету села Хатељи гдје су, такође, дошли до значајних открића. Истраживања на овим локалитетима биће настављена и завршена наредног љета.

Даља анализа до сада пронађених предмета и скелета биће урађена у свјетским лабораторијама, након чега ће сав покретни материјал бити враћен у Музеј Херцеговине у Требињу.

Опширније у прилогу:

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!