Србија

Србија прекида преговоре са ЕУ?

Европски парламент позваће ЕУ да не наставља приступне преговоре са Србијом све док се Београд не усклади са политиком санкција према Русији и не постигне значајан напредак у реформама, пише у извјештају овог парламента о стратегији проширења ЕУ.

У извјештају, чији је аутор посланик групе Социјалиста и социјалдемократа Тонино Пицула /из Хрватске/, наводи се да ЕУ треба да постави као приоритет усклађивање земаља кандидата са заједничком европском спољном политиком, преноси РТС.

ЕУ се позива и да размотри кориштење европских фондова намијењених Србији, „посебно пројеката финансираних у оквиру Економско-инвестиоционог плана за западни Балкан, како би се осигурало да сва издвајања из ЕУ буџета буду потпуно сагласна са њеним сопственим стратешким циљевима и интересима“.

О извештају о „Новој стратегији проширења“ ће се гласати на сједници спољнополитичког одбора Европског парламента 13. октобра, а о његовом садржају је кроз компромисне амандмане већ постигнута сагласност највећих политичких група народних странака, социјалиста и социјалдемократа, зелених и групе Обновимо Европу.

У усаглашеном тексту амандмана позива се Србија да се „систематски усклађује са свим рестриктивним мјерама ЕУ према Русији, и мјерама генерално“, као и да демонстрира напредак у демократији, владавини права и пригрли европске вриједности и приоритете.

У дијелу извијештаја који говори о дијалогу Београда и Приштине, Европски парламент позива ЕУ да појача свој ангажман како би се постигао правно обавезујући споразум „заснован на међусобном признању двије стране, у оквиру дијалога“.

То је, како се оцјењује, кључно за њихов напредак ка ЕУ и уједно нешто што ће „допринијети регионалној стабилности и просперитету“.

Након гласања на спољнополитичком одбору 13 октобра, извјештај о „Новој стратегији проширења ЕУ“ требало би да буде усвојен у форми резолуције на пленарној сједници Европског парламента у новембру.

Резолуција нема обавезујућу снагу, већ ће као препорука бити послата Европској комисији и земљама чланицама, али има политичку тежину коју могу да узму у обзир и друге европске институције.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!