Црна Гора

У Херцег Новом проглашена епидемија жутице

На подручју Херцег Новог проглашена је епидемија жутице, изјавила је епидемиолог Дома здравља у овом граду Слађана Зградић.

Зградићева је навела да је епидемија проглашена 14. септембра, а да медији о томе нису информисани.

Из Дома здравља о епидемији су обавијестили Институт за јавно здравље, а дописе са препорукама за већи степен хигијене руку, тоалета, просторија, послали су свим већим колективима, школама, вртићима, Општини.

“Прије мјесец и по су почели спорадични случајеви, углавном, међу одраслом популацијом. Наша основна брига је здравље грађана и зато, с обзиром да су почетком септембра биле и рестрикције воде, из бојазни да не дође до већег ширења болести обавјештавамо јавност о епидемији”, истакла је Зградићева.

Према њеним ријечима, од половине јула до данас је регистровано 15 случајева.

“Они више нису заразни. Обрадили смо све контакте и пратимо ситуацију. Битно је да најосјетљивији, дјечији колективи то знају и да обрате пажњу на хигијену”, рекла је Зградићева.

Она је навела да су симптоми заразе слични стомачном вирусу, што отежава дијагностику. Јавља се бол у стомаку, повраћање, мучнина, температура, губитак апетита.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!