Култура

У Билећи обиљежени 25. Ћоровићеви сусрети писаца “Српска проза данас”

У оквиру 25. Ћоровићевих сусрета писаца “Српска проза данас”, синоћ је у билећком Дому културе “Јевто Дедијер” одржана свечана академија, а књижевна награда “Светозар Ћоровић” за 2022. годину уручена је Слободану Мандићу за роман “Регина Панонија”.

У образложењу једногласне одлуке жирија, наводи се да се у роману веома успјешно преплићу сликовити доживљаји и потребе књижевних ликова са причом, спонтано пренијете у Банатску равницу из завичајне Херцеговине, с једне стране, и стваралачка пројекција аутобиографски мотивисаног књижевног јунака у сусрету са многим изазовима стварности у новој културној средини, с друге.

Слободан Мандић аутор романа истакао је да је ова награда за њега посебно значајна, јер је везан за Херцеговину као земљу поријекла.

“За мене ово признање има посебан значај, не само зато што сам уврштен на листу лауреата на којој су многа позната имена српске књижевности данас, већ зато што се награда везује за Херцеговину, а ја сам рођен у породици херцеговачких колониста. Познајем добро чари војвођанске равнице, али и носталгију за старим завичајем. Све се то прелама и види у мојим књигама. Прави простор мог књижевног свијета је Војводина и Херцеговина”, рекао је Мандић.

Повељу и новчану награду Слободану Мандићу уручили су Гајо Парежанин предсједник СПКД “Просвјета” Билећа и начелник наше општине Веселин Вујовић, који је у име домаћина и покровитеља књижевне награде “Светозар Ћоровић” поздравио присутне.

О три деценије рада СПКД “Просвјета” говорио је потпредсједник билећке Просвјете, овогодишњи носилац Видовданске повеље професор Никола Баћевић.
“Од Просвјете нема значајније институције. Три пута забрањивана и три пута обнављања. На почетку отаџбинског рата Просвјета је била национална потреба и наш светионик на Светосавском путу. Већ у петој години постојања, Радослав Братић и Никола Асановић, два човјека изванредног знања и стваралачке енергије, постали су творци Ћоровићевих сусрета писаца”, истакао је Баћевић.

Великан савремене Српске лингвистике, уредник часописа за књижевност и културу “Нова Зора” проф. др Милош Ковачевић, у свом излагању, осврнуо се на 120 година постојања СПКД “Просвјета”.

Професор др Јован Делић и др Марко Недић изнијели су своје виђење награђеног романа “Регина Панонија”.

Програм је употпунио хор “Свети Новомученик Станко” из Никшића, а одабране одломке читала је Ивона Шакотић.

Програм је водила проф. Српског језика и књижевности Јелена Михић.

Подијели...
Извор
РАДИО БИЛЕЋА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!