Политика

Таминџија: Додикова посјета Москви има немјерљив значај

Предстојећи састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина у Москви има немјерљив значај, допринијеће енергетској сигурности Републике Српске и могућности контроле тржишних цијена гаса, изјавио је данас извршни директор у Хидроелектранама на Требишњици Илија Таминџија.

– Цијене гаса које су данас због енергетске кризе актуелне на Западу, грађани Републике Српске, а ни ФБиХ, сигурно не би могли плаћати, тако да ће цијела БиХ имати велику корист од Додикове посјете Москви –  појаснио је Таминџија за Срну.

Он је појаснио да је Српска, као и остали, зависна од увоза гаса и да добре везе и односи са партнерима као што су Русија и Мађарска доприносе да може контролисати ту цијену, за разлику од оних земаља које морају формирати тржишну цијену гаса и немају га довољно, као ни могућност да га складиште.

Таминџија је оцијенио да посјета једној велесили и државнику као што је Путин свакоме импонује, можда и онима који су Русији увели санкције, али да Република Српска не треба да се опредјељује ни на коју страну и да буде против било кога.

– Наравно да импонује сарадња са Русијом, али и сарадња са ЕУ и САД. Сматрам да Српска треба да настави са добрим односима са свима, и са земљама региона. Није добро да ми као мали будемо оприједељени против некога, а увијек је добро да смо за сарадњу, посебно са великима – рекао је Таминџија.

Таминџија је додао да у области енергетике Српска има одржив систем у сегменту електричне енергије и чак остварује вишкове, с обзиром на потенцијал који има „Електропривреда Републике Српске“.

– Видимо колико то значи када смо независни по питању енергетске кризе и када можемо да обезбиједимо потребе нашег становништва по најјефтинијим цијенама, а те цијене су у овом моменту у Српској чак и 30 пута ниже него на свјетском тржишту електричне енергије – навео је Таминџија.

Када се ради о осталим енергентима, огревном дрвету, угљу и пелету, Таминџија је додао да Српска располаже са довољним количинама за своје становништво.

Додик би сутра требало да се у Москви састане са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!