Вјера

Христос Васкрсе!

Данас је празник Васкрсења Христовог, најзначајнији дан у богослужбеној години православне Цркве. Христово васкрсење је темељ хришћанске вјере и најважнији догађај у историји свијета и човјека.

Васкрс је највећи хришћански празник, дан који Црква слави као централни догађај Христове побједе над смрћу. Васкрсење Господа Исуса Христа је темељ Хришћанства: “А ако Христос није устао, онда је празна проповијед наша, празна је и вјера наша. Сва вјера и проповијед Христових ученика, а касније и сваког хришћанина, ниче из тог најважнијег Христовог дјела. На истини да је Христос Васкрсао заснива се и нада хришћана у сопствено васкрсење: “јер као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви оживјети”.

Васкрс је врхунац хришћанске Црквене године, празник над празницима, јер на тај велики дан испунило се очекивање и жеља свих праведника и пророка од Адама до Светог Јована. Васкрс се зове и Пасха, по угледу на старозавјетни празник који су Јевреји светковали у прољеће, у спомен чудесног ослобођења из египатског ропства.

У том смислу, Васкрс је хришћанска Пасха која означава прелазак са Христом из смрти у живот, са земље у вјечни небески живот. Пошто је Христово васкрсење било у недјељу, тога дана ће се хришћани сјећати и славити своје ослобођење од гријеха и смрти.

Хришћански је обичај да се за Васкрс спремају обојена и шарена јаја, на којима се цртају хришћанска обиљежја, и исписује поздрав: “Христос васкрсе.” Према предању, овај обичај потиче из времена Христовог Васкрсења и Вазнесења. Наиме, Марија Магдалена дошла је, послије Христовог Вазнесења, у Рим ради проповиједања Јеванђеља.

И када је изашла пред цара Тиберија, поздравила га је ријечима: “Христос васкрсе” и пружила му на дар офарбано јаје, а по угледу на њу, хришћани су продужили праксу бојења и шарања васкршњих јаја.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!