Друштво

Радници, ево како од куће да провјерите да ли су вам уплаћени доприноси

Ако бринете и питате се да ли вам послодавац редовно уплаћује доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, одлучили смо истражити који је најлакши начин за провјеру те вам у наставку доносимо информације како да онлајн сазнате да ли је све регуларно уплаћивано.

Провјера није компликована, те ће вам за њу требати свега неколико података.

Иначе, све запослене особе у БиХ могу провјерити да ли им је и у којем износу послодавац уплатио допринос.

Како провјерити у Републици Српској?

На интернет страници Пореске управе РС грађанима је доступна ставка под називом “е-услуге”. Но, да бисте користили услуге овог сервиса, треба да будете регистрован корисник.

Постоје два начина регистрације, и то путем интернета или одласком до пореске филијале. Препорука је да се грађани, како би имали потпун приступ приказу својих доприноса, региструју одласком до филијале, гдје ће моћи предати испуњен образац.

На ОВОМ ЛИНКУ можете пронаћи формулар који треба да испуните за активирање електронских услуга Пореске управе РС, а након тога се, уз приступне податке које сте добили, односно корисничко име и лозинку, пријављујете ОВДЈЕ.

Како провјерити у ФБиХ?

И Пореска управа Федерације БиХ има електронску платформу за провјеру уплаћених доприноса и евидентираног осигурања, па тако на њиховом порталу запослене особе могу провјерити да ли им је и у којем износу послодавац уплатио доприносе и пријавио код надлежног органа.

Иначе, ове податке је могуће провјерити почевши од 2011. године, када је успостављен јединствени систем.

Платформа се зове “е-доприноси” и можете јој приступити на овом ЛИНКУ.

Сви који желе провјерити да ли су им уплаћени доприноси, могу то урадити уносом јединственог матичног броја, броја личне карте, те имена једног родитеља, потребан је и лични идентификациони број (ЛИБ).

То је јединствени број који Пореска управа Федерације БиХ додјељује сваком осигураном лицу уписаном у јединствени систем.

Како би добила овај број, запослена особа треба посјетити пореску филијалу према своме пребивалишту и уз показивање личне карте добити обавјештење са личним подацима које ће садржати и трајни ЛИБ са којим може користити ову услугу.

Осим већ наведеног, увијек можете отићи на шалтер филијала пореских управа у вашем граду/општини како бисте сазнали да ли су вам уплаћени доприноси.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!