Култура

Билећка библиотека за 90. рођендан жељно ишчекује реконструкцију

У једној од најстаријих културних установа у источној Херцеговини, Народној библиотеци “Владимир Гаћиновић” у Билећи, жељно ишчекују обнову јер у дотрајалој згради немају адекватне услове за промоције, радионице и дружење читалаца.

Запослени у овој установи надају се да ће до прославе девет деценија постојања зграда добити ново рухо, захваљујући Влади Србије која је обећала да ће издвојити 300.000 евра за обнову.

Директорица библиотеке Сања Бошковић рекла је за “Глас Српске” да је зграда у којој је смјештена библиотека саграђена крајем 19. вијека. 

Како каже, одлука о оснивању библиотеке донесена је 1933. године, а са радом је почела двије године касније.

– У ову зграду, у којој се данас налази, смјештена је шездесетих година прошлог вијека. Зграда се налази у главној улици и њена реконструкција сигурно би допринијела самом изгледу града. Билећа је град културе, богате традиције и заслужује установу културе на коју ће сви бити поносни – рекла је Бошковићева додавши да пажњу пролазника привлаче прозорима, који су увијек украшени у складу са годишњим добом.

Према њеним ријечима, имају одличну сарадњу са директорима и наставним кадром у двије основне и средњој школи, као и у вртићу.

Бошковићева је подсјетила да је пројекат реконструкције ове зграде урађен још у јануару 2018. године.

– Библиотекари имају сјајне идеје, организују бројне радионице, све са жељом да се пробуди љубав према књизи и лијепом изражавању. Организујемо и промоције аутора из Српске и Србије, дружења са писцима из Херцеговине која су увијек проткана посебном емоцијом. Наш основни проблем је недостатак условне просторије за одржавање радионица, организацију промоција и дружења љубитеља писане ријечи – рекла је Бошковићева. 

Земљотрес који је лани погодио Херцеговину додатно је отежао ситуацију, али ипак, како каже Бошковићева, пуно је лакше уз помоћ добрих људи.

– Често кажем да никада нисмо наишли на затворена врата било ког привредника у Билећи и никада нећемо моћи да свим дивним људима довољно захвалимо. Не желим да издвојим појединца, јер сви су они много учинили за нас. Земљотрес који нас је погодио у априлу прошле године оставио је посљедице, бројне пукотине су биле видљиве и посебно изражене у двије просторије. Захваљујући ЕРС-у и бројним пријатељима много смо тога успјели санирати и простор учинити условним – рекла је Бошковићева. 

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић рекао је за “Глас Српске” да имају контакте са министрима из Владе Србије те се надају да ће тај пројекат почети чим буде распоређен новац за ову намјену.

– За комплетну реконструкцију Србија ће издвојити око 600.000 КМ. То је стара зграда са вриједним примјерцима књига, а у посљедњем земљотресу је оштећена, што је додатно отежало посао. На тај начин и сам центар града изгледаће много љепше, чему се неизмјерно радујемо – рекао је Вујовић.

Тијана Бошковић

Према ријечима Сање Бошковић, сваке године књигама и признањима награде најбоље читаоце, од предшколаца па све до пензионера. Ту су и донатори који из дана у дан повећавају број наслова.

– Књиге нам донирају и бројни суграђани, као и разни аутори. Наше најмлађе читаоце обрадовала је најбоља српска спортисткиња и најбоља свјетска одбојкашица Тијана Бошковић која нам је донирала књиге за дјецу. Значајан поклон добили смо и од Библиотеке града Београда – рекла је Бошковићева.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!