Занимљивости

Ове несвакидашње бразде у асфалту могу се видјети на 234 локације у Словенији. Ево чему служе

Ради се површинским попречним бразготинама изведенима процесом фрезања асфалта.

Иако су попријечно постављене попут ‘сличних’ препрека које упозоравају на успоравање, намјена ових појава је друкчија.

Ради се о мјери побољшања одвода са саобраћајница, односно спречавању стагнирања дебљег слоја воде на путу, што може узроковати појаву аквапланинга код возила која прелазе.

Оваквом дренажом настоји се смањити могућност губитка контроле над возилом услијед преласка површине прекривене танким слојем воде, извјештава “Н1 Словенија”.

Ради се о попријечним уторима дубоким од 3 до 7 милиметара, а постављају се на мјестима гдје се попријечни нагиб цесте мијења с једне на другу страну, појашњавају из “Дарса”, фирма која одржава словенске ауто-путеве.

Оваква “ужљебљења” изводе се при изградњи саобраћајница или у склопу обнове. Изузетно, ако се на одређеном дијелу коловоза утврди отежано отицање воде, посеже се за оваквом мјером.

“Међутим, прво је потребно утврдити узрок стагнације воде, јер се понекад покаже да је за стагнацију воде крив асфалтни слој и потребна је само локална санација”, саопштили су из компаније, пише “Н1”.

И оно битно, оваквим намјерним оштећивањем коловоза не скраћује се вијек трајања асфалтне површине јер су “утори направљени у за то предвиђеној решетки и нису толико дубоки”, објашњавају из “Дарса”, који је почетком године с компанијом “Ававиас” потписао двогодишњи уговор о обнови утора на словенским ауто-путевима вриједан 320.000 евра.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!