Требиње

Инспекција у туристичком комплексу “Град Сунца”. Ево шта је показала контрола

Контрола Републичке здравствене инспекције показала је да је на базенима у Граду Сунца у Требињу све било уредно у области примјене хемикалија које се користе на базену, речено је у Инспекторату Републике Српске, након прошлонедјељног инцидента на дјечијем језеру у том комплексу.

– У поступку примјене хемикалија на комплексу базена у Граду Сунца, у дијелу надлежности републичке здравствене инспекције, нису утврђени пропусти, како у функционисању инсталисане опреме, тако и одобрених средстава, обучених руковаоца опремом, те спровођења процедура у поступку рада сонди и њихове калибраже – навели су из Инспектората.

Из Инспектората су истакли да је републички здравствени инспектор прошле седмице, у присуству одговорног лица, обишао постројења за хлорисање и одржавање квалитета базенске воде.

– Контролом је утврђено да се процес третирања воде одвија у засебној хлоринаторској станици, коју чини комплексно машинско-пумпно постројење које се држи закључаним, чиме је ван приступа неовлаштеним лицима. Обучени радник стално надзире процес, а опрема је комплетна и сва у функцији – навели су из Инспектората за Срну.

Контролом је утврђено да су на почетку сезоне набављене нове сонде за хлорисање и мјерење и контролу пе-ха вриједности базенске воде, а претходне су редовно калибрисали /баждарили/ и уредно испуњавају обавезу редовне калибраже опреме.

– Радник је демонстрирао ситуацију кад се прекине напајање пумпи струјом и при поновном пуштању напона, на пумпама су се појавили задати параметри, те се искључује сумња да сонде нису правилно реаговале након напонског шока – навели су из Инспектората.

Из Инспектората су истакли да се процес хлорисања воде одвија у хлоринаторској станици и да таква вода иде у базене.

– Станица је смјештена уз базене, правилно је обиљежена и закључана, те се искључује могућност да неко уђе и поремети задате параметре – навели су из Инспектората.

У процесу хлорисања воде користи се, како су нагласили, дозвољено средство, регистровано у надлежном министарству, а складиштење хемикалија се врши у складу са прописаним условима.

– Амбалажиране, кориштене хемикалије безбједно се складиште у засебној, закључаној просторији која испуњава све прописане услове. На свим посудама се налазе адекватне декларације, хемијске картице и процедуре, у просторији је и одвод за случај изливања средстава, као и комплет прибора за пружање прве помоћи – навели су из републичког Инспектората.

Они су додали да су радници који раде на пословима примјене хемикалија, похађали и савладали обуку за руковање њима.

У Одјељењу за комунално-инспекцијске послове града Требиња речено је да су и њихови инспектори вршили узорковање воде са базену и да су резултати анализа показали да је хлор био у количини која је дозвољена по закону.

Осморо дјеце прошле седмице је, након боравка у Граду Сунца, било примљено у Болницу Требиње због знакова тровања инхалационим агенсом, са симптомима кашља и отежаног дисања, а из тог комплекса су потом саопштили да се сумња да је прекомјерна количина хлора у ваздуху изазвала инцидент на дјечијем језеру, који се догодио због прекида у напајању струјом.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!