Требиње

Грујичић: Нова болница у Требињу имаће најсавременију опрему

Министар здравља Србије Даница Грујичић изјавила је у Tребињу да не сумња да ће нова болница у овом граду бити отворена за 30 мјесеци, наводећи да ће бити опремљена најсавременијом опремом и средствима.

Грујичићева је истакла да пројекти попут нове болнице у Требињу морају да постоје да би грађани били сигурни да имају адекватне здравствене услуге.

Она је навела да у Републици Српској, на око 150 километара од Требиња, постоји одличан Медицински факултет, у Фочи, који је у потпуности способан да едукује младе здравствене кадрове.

“Имате где да учите, имаћете где да радите и да се бавите врхунском медицином”, рекла је Грујичићева на конференцији за новинаре, након полагања камена темељца за нову болницу.

Грујичићева је напоменула да се у Србији креће са реформом здравствене службе и појачањем примарне здравствене заштите, али да су овакве болнице свуда неопходне за грађане.

Руководилац тима за изградњу нове болнице, академик и хирург из Београда Предраг Пешко, који је поријеклом из Херцеговине, рекао је да је нова болница у Требињу веома битна како Херцеговци не би морали да иду на лијечење у Београд.

Он је навео да га је предсједник Републике Српске Милорад Додик раније убиједио да почну још један пројекат у Херцеговини, а ријеч је о одличној болници која је изграђена у Невесињу.

Пешко је навео да је нова болница у Требињу такође одличан пројекат, захваљујући руководству Српске и предсједнику Додику, који су одлучили да се гради, а за коју ће бити набављено све што је у консултацијама са стручњацима из Београда и шире процијењено да треба да постоји у тој здравственој установи.

“Срећан сам данас, као и сви Требињци. Видимо се на отварању”, рекао је Пешко.

Нова болница у Tребињу биће изграђена у насељу Придворци, а укупна вриједност пројектовања, изграде и опремања ове здравствене установе по принципу кључ у руке износи 128.448.448 КМ са ПДВ-ом.

Средства за изградњу нове болнице биће обезбијеђена из буџета Републике Српске, а овај пројекат представља један од најзначајнијих подухвата Владе Српске у здравственом систему.

Свечаности поводом почетка изградње нове болнице у Tребињу присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, те Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Били су присутни и градоначелник Tребиња Мирко Ћурић, директор Болнице Tребиње Недељко Ламбета, директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић, начелници херцеговачких општина, представници политичког и привредног живота Херцеговине и бројни грађани.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!