Љубиње

Херцеговачки бијели лук осваја Европу

 Мала херцеговачка општина Љубиње донедавно је била препознатљива по дувану, али је примат преузео бијели лук, а производи из тамошње фирме, која се бави прерадом овог поврћа, већ су освојили шведско и њемачко тржиште.

Јединствени производи од домаћег бијелог лука са херцеговачких поља настају у погонима фирме “Фармавит”, у којој напомињу да у посљедње вријеме пажњу посвећују ферментисаном луку који се користи у фармацеутској индустрији.

Потврдио је ово за “Глас Српске” шеф погона за прераду бијелог лука у овом предузећу Стефан Шалварица, који истиче да су маринаде већ нашле своје мјесто широм Европе.

– Производе извозимо у Шведску, Њемачку и Србију, а ускоро ћемо бити доступни и на тржишту Црне Горе. Показали су се као тражена роба која лако нађе купца – рекао је Шалварица.

Према његовим ријечима, на властитим плантажама имају зависно од године и приноса у просјеку 20 тона, а још најмање толико откупе од коопераната широм Херцеговине.

Када је ријеч о ферментисаном бијелом луку, каже да посједује више антиоксиданата од свјежег.

– То је остарјели лук, који је добио црну боју. Приликом конзумације не оштећује слузокожу желуца и нема испаравања непријатног мириса, а има значајна љековита својства. Одлучили смо да од нашег херцеговачког свјежег лука направимо ту варијанту и показало се као пун погодак – објашњава Шалварица нагласивши да ова технологија потиче из Кине и Јапана.

Како каже, ферментисани бијели лук, обогаћен екстрактима љековитог биља, је феномен када је у питању дјеловање на људско здравље.

–  Узели смо све љековите биљке из Херцеговине и наш бијели лук и то смо искористили на најбољи могући начин. За сада смо са тим производима заступљени на тржишту у Српској и Србији, а ускоро ћемо бити доступни и у ФБиХ – нагласио је Шалварица додавши да су им идући планови да се са својим производима пробију на руско тржиште.

Скоро 20 година Будимир Кучинар из Љубиња производи лук и на тај начин поправља кућни буџет. За “Глас” каже да му пуно значи што сада не мора размишљати гдје ће пласирати свој производ.

– Задовољан сам са сарадњом, откупом и цијеном. Ове године откупна цијена лука била је четири и по марке, касније и пет, чиме сам задовољан. Ако имате количину можете рачунати на коректну зараду. Пожељно би било да имамо једно наводњавање у финишу завијања лука, јер буду велике суше што смањује принос – рекао је Кучинар.

Признање

Стефан Шалварица казао је да су се недавно у Скопљу нашли међу 16 најуспјешнијих компанија са западног Балкана.

– Награђени смо на регионалном форуму привредних комора. То је признање за наш труд и оно што смо урадили са ферментисаним бијелим луком и што смо искористили херцеговачки биопотенцијал и љековито биље – рекао је он.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!