Требиње

ХЕТ: Добит од 23,8 милиона КМ биће расподијељена у инвестиције

“Хидроелектране на Требишњици” , које су прошле године оствариле добит од 23,8 милиона КМ, расподијелиће је највише у инвестиције, прије свега, у изградњу нове Хидроелектране “Дабар”, али и у друштвено одговорне пројекте, изјавио је извршни директор у ХЕТ-у Илија Таминџија.

Таминџија је напоменуо да ће највише средстава из добити издвојити за инвестиције у ХЕ “Дабар”, док за донације могу, по закону, да издвоје до 10 одсто добити, а пет одсто су резервисана средства.

– Успјешна година је иза нас упркос бројним изазовима и једној од највећих суша до сада. ХЕТ из године у годину показује да све боље послује – рекао је Таминџија за Срну.

Он је нагласио да је добит велика посебно када се има у виду да истовремено реализују највеће инвестиције, посебно у ХЕ “Дабар”, али и у Требињу, попут изградње моста и обилазнице.

Таминџија је појаснио да су имали скоро четири пута већу добит него претходне године захваљујући, прије свега, повољнијим уговорним условима са “Електропривредом Републике Српске” .

Он је додао да ЕРС од производних предузећа, међу којима је ХЕТ, купује струју којом снабдијева грађане и привреду, а остатак продаје на тржишту и да је то утицало и на резултат ХЕТ-а с обзиром на то да су цијене струје на свјетском тржишту лани биле на максимуму.

– Такође, нисмо повећавали трошкове и пословали смо домаћински, а нисмо имали ни потешкоће са производњом упркос суши, јер имамо обезбијеђене акумулационе изворе – истакао је Таминџија.

Према финансијским извјештајима предузећа, укупни приходи ХЕТ-а лани су повећани за око 30 милиона КМ и износили су 93,6 милиона КМ, а 2021. године 62,9 милиона КМ.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!