Вјера

Епископ Атанасије имао божанску љубав. Несебично помагао свима

Блаженопочивши владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије био је једноставан споља, а красан и сложен изнутра, имао је несебичност у свему и божанску љубав која се свим људима даје изобилно, рекао је Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије.

“Како је био једноставан споља, био је красан и сложен изнутра, духом, умом и целим својим бићем. Оно што сам видео код њега и што ми је касније значило много у животу, јесте његова несебичност у свему. Све што је знао и имао, хтео је да подели са другима. Он нас је васпитавао у сваком погледу. Једном речју, ако би могао да кажем шта сам у њему највише сагледао, то је његова божанска љубав која се свим људима даје изобилно”, рекао је владика Теодосије током сесије “Знак препоречни” у Требињу која је одржана у оквиру тродневног сјећања на владику Атанасија, поводом двије године од његове смрти.

Владика рашко-призренски Теодосије истакао је да је блаженопочивши владика Атанасије толико пружио свима, да му се никада не може узвратити љубав и знање које је дао несебично.

Владика Теодосије рекао је да је на предавањима и литургијама које је служио владика Атанасије примијетио његову дубину и величину.

Епископ Теодосије нагласио је да је његова велика срећа и привилегија то што је на Богословском факултету срео владике Атанасија и Амфилохија /блаженопочившег митрополита црногорско-приморског/, те да је упијао сваку њихову ријеч и покрет.

Свештеник Милован Глоговац рекао је прије сесије новинарима да је блаженопочившег владику захумско-херцеговачког и приморског Атанасија упознао у манастиру Раковица 1957. године када је владика био пети разред богословије.

“Слушао сам те дивне беседе, проповеди, велику неисцрпну борбу за српски народ и његов опстанак на овим просторима. Доживео сам га као великог пријатеља српског народа и жртву да оно што је најбитније, најбоље, најплеменитије у овом народу, умножи и очува за генерације које долазе”, рекао је Глоговац.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је новинарима да је суштинско обиљежје блаженопочившег владике Атанасија његова тежња ка Христу.

“У овом нашем профаном свијету у којем се кретао суштина његове личности је слобода, истина и љубав. То су темељне његове вриједности. Сво његово дјеловање је било хуманитарно, богослужбено. Грандиозна је његова теолошка мисао која ће остати забиљежена у хришћанском свијету као величанствен додир са Богом”, рекао је Давидовић.

Током сесије “Знак препоречни”, која је организована у оквиру тродневног сјећања на владику Атанасија поводом двије године од његове смрти, говорили су његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије, свештник Милован Глоговац, свештеник Благота Васиљевић и вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Сјећање на умировљеног владику захумско-херцеговачког и приморског Атанасија обиљежава се до 11. марта у Требињу, богослужбеним, богословским, књижевним и умјетничким садржајима.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије упокојио се 4. марта 2021. године у Требињу.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
РЕЈТИНГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!