Друштво

Ко има право на бесплатну одјаву и прикључак на електро мрежу? (ВИДЕО)

Свима који посједују викендицу, кућу на селу или стан у којем ријетко бораве, новом одлуком Регулаторне комисије за енергетику омогућено је да једном годишње бесплатно одјаве и пријаве тај објекат са мреже и тиме остваре уштеде. Власници таквих објеката, након првог јануара и повећања цијене мрежарине добили су значајно веће рачуне за струју.

Имате кућу на селу, викендицу или стан у којем не трошите нити један киловат, а рачун за струју је већи? Нисте сами.

Сви власници објеката у којима се ријетко борави осјетили су ову промјену. Дражен Прешић има викендицу код Добоја и каже да му је рачун био од 12-15 КМ, а сада је 35 КМ.

Сада је власницима кућа и станова у којима се не борави стално, омогућено да једном у 12 мјесеци бесплатно одјаве и пријаве објекат са мреже. То могу да ураде тако што ће отићи у дистрибуцију, поднијети захтјев и то обављају једном годишње, бесплатно.

Захваљујући оваквој мјери, могу се остварити значајне уштеде. Ова опција одговара онима који дужи временски период никако не бораве, односно не троше струју у тим објекатима. Другима ипак , не.

Власници имају право да више пута годишње траже одјаву, али само једном бесплатно, а остале морају да плате. Регулаторна комисија омогућила је и власницима занатских радњи, малим канцеларијама, вјерским објектима и сличним потрошачима из групе “остала потрошња” којима се обрачунска снага не утврћује мјерењем, а троше веома мало струје, да пређу у тарифну групу 1 и тако оставре уштеде.

Наравно, прије тога треба да се консултују у надежном дистрибутивном предузећу о опцијама и виде да ли им ова могућност одговара или не.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!