Политика

Американци обрисали интернет страницу СДС-а

Амерички провајдер са сједиштем у Аризони обавјестио је Српску демократску странку да по налогу Министарства финансија и трезора и Одјељења за контролу стране имовине (ОФАЦ) од 14. фебруара 2023. обуставља пословање са СДС из разлога јер се налази на црној листи америчке владе, сазнаје Српскаинфо.

Као резулта тога, СДС је остала без званичне интернет странице која је користила домене „com“ и „net“.

Наиме, СДС је 16. децембра 2004. године стављена на црну листу Министарства финансија и трезора САД, односно Одјељења за контролу стране имовине (ОФАЦ). Српска демократска странка се и дан данас налази на тој листи у друштву терористичких организација попут Ал Каиде.

Црна листа подразумијева да компаније са сједиштем у САД не могу да послују са особама и организацијама са ове листе Одјељења за контролу стране имовине.

Занимљиво, СДС за своју интернет страницу користи међународне домене сдсрс.цом и сдсрс.нет још од 6. јуна 2007. године, дакле око 16 година. Сви .цом и .нет домени на Интернету су под контролом америчких компанија и уједно су најпопуларнији. Одржавање регистрације домена се плаћа на годишњем нивоу у минималним износима испод 10 долара, што је СДС уредно плаћала цијели период кориштења. Међутим, санкције су биле јаче, али је питање како је могуће да свих ових година нико није реаговао.

-Чињеница да је СДС ове међународне домене користио 16 година, без проблема, указује да је у скорије вријеме неко коме је у интересу да се интернет страница СДС укине, пријавио ове домене Министарству финансија САД. Ако би се бавили детективским послом, највећи мотив за овако нешто има актуелни режим и владајућа странка СНСД. Ако се за 16 година нису досјетили овако неке ситне пакости, то само указује да из неког разлога сада имају страх од јавне ријечи СДС, а индикативно је да се ово дешава мјесец дана уочи расписаног референдума о опозиву градоначелника Бијељине, Љубише Петровића, што нам већ сада указује да ће режим у тој намјери користити сва могућа средства – кажу у СДС.

У овој партији тврде да укидање међународних домена неће значајно омести СДС у њеном присуству у медијима и на простору интернета, с обзиром да је већ данас регистрован домен сдс.рс, који је свакако и адекватнији назив интернет адресе Српске демократске странке.

-СДС је међу првим политичким субјектима у БиХ који се, пратећи трендове у политичком оглашавању, укључио у савремене токове оглашавања на Интернету. СДС је у то вријеме начинио свој сајт и организовао свој систем електронске поште, за шта је предуслов постојање адресе на интернету. Интернет домен, односно адреса на интернету, је благовремено закупљен код институција које су у то вријеме водиле послове регистрације домена. Наш избор је био ГоДаддy. ГоДаддy је америчка јавна компанија за регистрацију интернет домена и веб хостинг компанија са сједиштем у Темпеу, Аризона, и регистрована у Делаверу. Тренутно има више од 21 милион клијената и преко 75 милиона домена којима управља и преко 6.600 запослених широм света. Компанија је позната по свом оглашавању на телевизији и у новинама – кажу за Српскаинфо у СДС.

Подијели...
Извор
СРПСКА ИНФО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!