Друштво

Стигли рачуни за струју по новим тарифама. Ево поређења са старим обрачуном (ФОТО)

“Електропривреда РС” почела је да шаље грађанима јануарске рачуне за електричну енергију, по новом обрачуну. Они који имају потрошњу до 1.500 киловата добили су нешто мање рачуне него што би добили за исту толику потрошњу у децембру.

Оно што је грађане посебено занимало јесте како на рачуну изгледа приказ потрошње јер је објашњење новог обрачуна било компликовано. Односно, нико није разумио регулатора како ће се обрачунавати струја изузев да све зависи од потрошње.

Сада на рачуну, у зависности од прага потрошње којих има три, се налазе и колоне са обрачунатом укупном цијеном.

На рачуну гдје потрошња не прелази 500 киловата (први праг) је очигледно да је сама цијена електричне енергије најнижа. Мрежарина је већа и два пута. Тако је на рачуну за потрошених 320 киловата сама цијена електричне енергије (без ПДВ) 16,02 КМ, док је мрежарина 26,80 КМ (преносна 5,51 КМ, а дистрибутивна 21,29 КМ). Укупан рачун за ову потрошњу је 53,26 КМ са ПДВ. Да је обрачунато у децембру, рачун би био 56,83 КМ.

ФОТО:Српска инфо

За потрошених 936 киловата сама електрична енергија је обрачуната по цијени од 67,05 КМ, док је укупна мрежарина 58,08 КМ. Укупан износ рачуна за ову потрошњу износи 150,08 КМ. Да је обрачунато у децембру, рачун би био 151,17 КМ.

ФОТО:Српска инфо

Од 1. јануара је на снази нови обрачун електричне енергије. Електрична енергија обрачунава се у три прага потрошње, до 500 киловата, од 501 до 1.500 и преко 1.501 киловат.

Највеће повећање рачуна, како тврде надлежни, имаће они који троше највише, односно више од 1.500 киловата. Промијењене су цијене електричне енергије, мрежарине и смањена је накнада ОИЕ. Једино је остала иста цијена услуге снабдијевања, која је универзална и не веже се за количину потрошње.

Међутим, сви грађани имаће веће рачуне од априла јер је укинута љетња и зимска тарифа и обрачунава се по јединственој тарифи током цијеле године.

Подијели...
Извор
СРПСКА ИНФО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!