Друштво

Тромеђа под лупом послије три деценије

Иако су од распада Југославије, а касније и заједнице Србије и Црне Горе, прошле деценије, новонастале земље, међу којима је и БиХ, нису ријешиле већину спорних тачака на граници, али би на дневни ред ускоро могло да дође питање још једне тромеђе.

Министарство цивилних послова БиХ је у консултације упутило прву верзију основа за вођење преговора за закључивање протокола о утврђивању троструке граничне тачке између БиХ, Хрватске и Црне Горе, а како би били отклоњени недостаци из оног који је потписан још у октобру 2003. године у Сарајеву. Тај протокол је, наиме, потписан у вријеме када су Србија и Црна Гора биле у државној заједници која је трајала од фебруара 2003. до маја 2006. године, када је Црна Гора на референдуму одлучила да жели да буде самостална. На то су надлежни подсјетили и у новој верзији протокола, указујући да је потребно потписати нови протокол са правним сљедбеницима некадашње државне заједнице. Октобарским протоколом су, како је наведено, дефинисане три граничне тачке на сјеверу – Вршани (БиХ), Рачиновићи (Хрватска) и Јемен (Србија и Црна Гора) те на југу Граб (БиХ), Дубравка (Хрватска) и Крушевица (Србија и Црна Гора).

– С обзиром на настанак нових држава, односно Србије и Црне Горе, потребно је закључити протокол о одређивању три граничне тачке и исправити процедуралне недостатке оног из 2003. године – пише у документу који је припремило Министарство цивилних послова БиХ, а под чијим кровом раде и домаће комисије надлежне за границу.

Осим тога, како наводе, у техничком дијелу протокола, у спецификацијама табле/ознаке тромеђе, су старе, односно непостојеће државе – СЦГ.

– На сједници комисија за границу БиХ и Црне Горе у Подгорици у септембру 2018. усаглашен је став да није могуће верификовати постојећи протокол, те да би требало да буде закључен нови због независности Црне Горе и Србије. Закључено је и да нови протокол мора почивати ​​на истим основама као и раније потписани у Сарајеву – пише у документу из ресора цивилних послова.

У нацрту је наведено и да је Хрватска, путем Министарства спољних послова, обавијестила надлежну комисију у БиХ да је вољна и спремна да прихвати разговоре о одређивању тромеђе.

Саговорник “Гласа” упућен у дешавања каже да је највише ствари урађено на питањима која се односе на гранични појас управо са Црном Гором, док нема видљивијег напретка када је ријеч о рјешавању спорних тачака са Србијом и Хрватском, са којом БиХ има веома дугу границу.

– Ово је друга тромеђа која се појавила настанком Црне Горе као самосталне државе. Тренутно се траже сагласности за ратификовање докумената – каже наш саговорник који сматра да би ово питање могло да помјери с мртве тачке преговоре и о другим питањима са Хрватском, али не гаји превише наде. Протокол о одређивању тромеђне граничне тачке између БиХ, Црне Горе и Србије потписан је у мају 2019. године.

Новац

За имплементацију протокола ће, према процјени стручњака који су учествовали у његовој изради, бити потребно до 10.000 КМ, што је трећина укупних трошкова имплементације протокола. Новац ће бити обезбијеђен у буџету Министарства цивилних послова и Комисије за границу БиХ, а дио трошкова ће сносити и Хрватска и Црна Гора.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!