Друштво

Додик пријети нерадницима: Почећемо да чистимо све оне који су запослени а не раде

Разговарали смо о изазовима који очекују и нас и Владу РС. У Влади је значајан број нових људи што изускује нову динамику. Главни приоритети су очување политичке и социјалне стабилности, радних мјеста и економије, поручио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске, након разговора са новим-старим премијером РС Радованом Вишковићем и његовим министрима.

“Причали смо како унапредити јавни сектор”, рекао је Додик.

Додао је да ће ова Влада показати своју способност и у свим напорима ћемо дати резултата.

“Ово је коалициона Влада и наставља да ради у склопу коалиције”, рекао је Додик и додао да је одлука да Вишковићу дам мандат за премијера показала исправном.

“Почећемо да чистимо све оне који се на неки начин воде да су запослени, а нису. А то ћемо урадити у наредних седам дана”, рекао је Додик и додао да за ову Владу нема одмора, ни јутро, ни поподне ни ноћ.

На нивоу БиХ, како је рекао, остајемо посвећени очувању уставне позиције РС, спречавање преноса било каквих надлежности.

“Спремни смо на дијалог на нивоу БиХ о тим стварима, уз услов очувања Републике Српске”, истакао је Додик и додао да са ФБиХ желимо да отворимо све могуће видове сарадње, па ћемо сачекати да и они оформе своју Владу. Како је рекао сачекаћемо формирање Савјета министара, како бисмо затражили састанак са њима.

Најавио је и заједничку сједницу Владе РС и Србије у Бањалуци.

Додик је подсјетио да Српска остаје у позицији да је високи представник нелегалан и то питање се неће догодити у сумњу.

“Не можемо тумачити само један став једне стране”, рекао је он. Такође, рекао је Република Српска не прихвата ПИК нити ће поштовати одлуке који они доносе.

По путању ЕУ, одлука о кандидатском статусу је политичка и донесена је зато што треба Западу и може да донесе одређене ствари, али исто тако, Додик каже да ће се радити на 14 приоритета и то искључиво заједно.

“Ова Влада има компетенције и радиће на тим питањима”, рекао је предсједник Републике Српске и додао да је РС за сарадњу са САД и то не можемо заобићи.

“Али, све што су они радили никада није било у интересу Републике Српске”, сматра Додик.

Како је рекао РС је против НАТО интеграција.

“Одређени облици сарадње су могући али видјећемо на који начин”, каже Додик.

Жељка Цвијановић, председавајућа Предсједништва БиХ, поручила је да је добро што је формирана извршна власт у Српској.

“На нивоу БиХ требаће ми подршка о сарадња Владе, да радимо као тим”, истакла је Цвијановићева и додала је да има велика очекивања од ове Владе.

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, захвалио се на разговору са руководством Републике Српске и поручио да ће се жељени резултати стићи само ако се буде радило као тим, а никако као појединци који “солирају”.

“Имамо више од 290.000 запослених у Српској што је већи број него што имамо пензионера”, рекао је Вишковић и додао да је степен задужености јавног дуга испод дозвољеног.

Али имамо, како је рекао. и чињеницу коју ћемо одмах да мијењамо, а то је промоција наших политика.

Додао је да су на данашњој првој сједници Владе донијели 27 законских рјешења и то ће бити одмах на првој сједници НС РС.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!