Требиње

Тиква рекордерка из села Љубомир

Тиква рекордерка из села Љубомир

У селу Љубомир надомак Требиња породица Мумало је узгојила тикву рекордне тежине од око 60 килограма, што је њихова слободна процјена, јер је нису смјели пустити на вагу од 50 килограма, зато што је била доста тежа.

Мумале кажу да то за њих није нимало чудно, те да би тиква сигурно још расла, али су је морали убрати јер су чистили земљу, а и нису је узгајали због неког рекорда.

Тиква, како додају, није узгајана никаквим посебним третманом, већ је расла на доброј земљи, нађубреној природним стајњаком, уз наводњавање, а поред ње су имали и још неколико мањих, од по двадесетак килограма и још ситнијих, тако да оне од седам-осам килограма изгледају патуљасто наспрам ове.

Мумале на Љубомиру узгајају и кромпир, мркву, цвеклу и све то продају на Градској пијаци у Требињу.

Оне најкрупније коријене мркве и цвекле, као и кртоле кромпира не продају на пијаци, јер, како кажу, нико им не би вјеровао да су природно узгојене, осим људи који их знају.

За своју тикву кажу да ће је расјећи и продавати на комаде, за чорбе, слане и слатке пите, али је здраво и њено сјеме.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!