Политика

Састанак владајуће коалиције. Ево ко је кандидат за предсједника Народне скупштине Републике Српске

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће конститутивна сједница Народне скупштине Републике Српске бити одржана у уторак и да је владајућа коалиција постигла договор да кандидат за предсједника Парламента буде лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Додик је рекао да је договорено и да Боран Босанчић из ДЕМОС-а буде кандидат за генералног секретара НСРС.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић положиће у уторак, 15. новембра, заклетву на конститутивној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће тиме бити уведена нова пракса.

– Цвијановићева би након овога, односно 16. новембра, требало да преузме дужност у Предсједништву БиХ. Дан раније ће положити заклетву у Народној скупштини Републике Српске, што сматрамо да је веома важно – рекао је Додик.

Додик је рекао да је на данашњем састанку владајуће коалиције у Бањалуци разговарано о формирању власти у Српској и на нивоу БиХ.

Он је навео да постоји начелни договор о мандатима у новој влади Републике Српске.

– Приступ је да имамо подршку за избор четири делегата из СНСД-а за Дом народа ПС БиХ. То значи да ће од пет делегата четири бити из СНСД-а – рекао је Додик.

Он је рекао да ће Радован Ковачевић, Средоје Новић, Никола Шпирић и Сњежана Новаковић Бурсаћ бити кандидати СНСД-а за Дом народа.

Додик је истакао да је задовољан степеном усаглашености политика свих чланица ове коалиције.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да је још једном потврђена заједничка опредијељеност да дјелују као коалиција, наводећи да остаје спремност за сарадњу и са другим патијама које дјелују у интересу Српске.

Лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да број освојених мандата говори о снази владајуће коалиције, истичући да ће ова странка наставити да прати коалициону политику.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић истакао је да је двотрећинска већина национално питање, изражавајући наду да ће у НСРС постојати ова већина.

Лидер НПС-а Дарко Бањац рекао је да су данас начелно договорене основне контуре састава нове Владе Републике Српске.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!