Политика

Јуче положила заклетву и одмах затражила „бијели хљеб“

Невенка Мариловић из Зворника која је јуче положила заклетву и започела посланички мандат у Народној скупштини Републике Српске одмах послије свечане заклетве поднијела је Административној комисији Народне скупштине РС захтјев за заснивање професионалног статуса који ће јој омогућити да оствари право на шестомјесечну плату након истека мандата или тзв. бијели хљеб.

Предсједник Административне комисије Славко Глигорић каже за КАПИТАЛ да сваки народни посланик који заснује радни однос и стекне професионални статус има право на тзв. бијели хљеб послије истека мандата.

„Сваки народни посланик након што положи заклетву изјашњава се у којем статусу ће бити и Административна комисија о томе доноси рјешење. Невенка Мариловић има право да затражи заснивање радног односа и професионални статус, јер је то њено право. Уколико то уради, она практично аутоматски стиче право на тзв. бијели хљеб по окончању мандата“, каже Глигорић.

Невенка Мариловић ће у скупштинске клупе као посланик СДС-а, јер јој је мандат додијељен након што је одузет Костадину Васићу који га је 2018. године освојио као кандидат СДС-а. Оно што је специфично је што ЦИК БиХ за само неколико дана или прецизније 1. новембра треба да објави званичне резултате овогодишњих општих избора, а новоизабрани посланици би према досадашњој пракси до 20. новембра требали да преузму сертификате и тада званично престаје мандат актуелном сазиву НСРС.

То практично значи да ће Невенка Мариловић имати право на шестомјесечну посланичку плату или „бијели хљеб“, иако није зарадила ниједну пуну посланичку плату, јер није била посланик ни пуних мјесец дана. Плата професионалног посланика са паушалом, минулим радом и свим осталим принадлежностима износи око 3.000 КМ, тако да ће Мариловићева у наредних шест мјесеци из буџета инкасирати око 18.000 КМ.

Подијели...
Извор
КАПИТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!