Бања Лука

Прекинут штрајк у Бањалучким вртићима

Вртићи у саставу ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука од данас ће опет редовно радити.

“Ово је заједнички став представника Синдикалне организације Центра за предшколско васпитање и образовање, руководства те установе и Града Бањалука”, саопштено је из Градске управе Бањалука.

Како се наводи, с обзиром да је 1. августа потписан Колективни уговор о измјенама појединачног колективног уговора за запослене у Центру за предшколско васпитање и образовање Бањалука, којим је запослинима у тој установи повећана плата за 50 КМ, као и да иста из објективних разлога још није исплаћена, усаглашени су одређени закљчуци:

Град ће у наредних десет дана, кроз реалокацију средстава, обезбиједити исплату заосталог доспјелог увећања плате за два мјесеца, у укупном износу од по 100 КМ за запослене раднике ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука

Исплата средстава за преостала три мјесеца текуће године, обезбиједиће се кроз ребаланс Буџета, а уколико до усвајања ребаланса не дође обезбиједиће се кроз нацрт Буџета за идућу годину.

У наредној години обезбиједиће се средства за други дио повећања плате кроз наставак усаглашавања Колективног уговора за запослене у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бањалука.

“У циљу побољшања материјалног статуса запослених у Центру за предшколско васпитање и образовање, преговори ће се наставити, а неопходно је да и на будућим састанцима које иницира Синдикат Центра, као и данас, обезбиједе присуство и другог органа Града Бањалука, у чијој надлежности је сагласно Закону о локалној самоуправи, између осталог да оснива установе, као и да доноси Буџет и по прописаном поступку ребаланс Буџета”, закључује се у саопштењу.

Иако је синоћ Јелена Куртиновић, директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, поручила да је одлука о штрајку бањалучких вртића незаконита, те да ће вртићи данас радити, јутрос је родитеље и малишане дочекало непријатно изненађење.

Они су наишли на затворена врата ових установа, те су се морали вратили кући.

Наиме, на вратима су их дочекали натписи о томе да је од данас, 20. октобра па до испуњена захтјева радника Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, у овој установи штрајк.

Подсјећамо, радници бањалучког Центра који траже повећање плата од 50 КМ и закључивање колективног уговора одлучили су јуче на састанку чланова Синдикалне организације да од данас ступају у штрајк.

Куртиновићева је синоћ изјавила да је штрајк радника ове установе незаконит, те да родитељи могу своју дјецу довести у вртиће.

Она је поручила да радници Центра имају обавезу да раде, јер је одлука о ступању у штрајк донесена незаконито.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!