Друштво

Овдје је војску причестио Влатко Вуковић: Црква у Трновом Долу добија нови сјај

Црква Светог архангела Михаила у Трновом Долу код Билеће у којој је војвода Влатко Вуковић причестио војску прије одласка у бој на Косову, обнавља се донацијама вјерног народа, а омладина и комшије физички помажу како би смањили финансијске издатке.

Радови су почели крајем маја, а до прољећа би требало да засија у потпуно новом руху. Слиједи инексирање темеља и покривање цркве, а у зимским мјесецима радиће се унутрашњи радови.

Предсједник Одбора за обнову цркве у Трновом Долу Младен Вуковић испричао је за “Глас Српске” да је обнова дошла у правом тренутку и да ће црква, уз божију помоћ  и вјерног народа добити изглед какав и заслужује.

– Радови иду управо онако како и смо жељели. Урађено је много тога, јер су откопани темељи да се омогући инексирање, утврђивање и одстрањивање влаге. Сви су се укључили у обнову, омладинске организације, мјештани. Ово је побједа љубави ка цркви и светом храму – рекао је Вуковић.

Каже Вуковић да су ово ствари које нас у времену подијељености спајају. Људи долазе да помогну, јер знају колики је значај цркве, како за житеље, тако и Билећу па и цијели српски род.

ФОТО:Facebook/Обнова Цркве Светог Архангела Михаила из XIV вијека – Трнови До

– Невјероватна је реакција људи. Отац Александар Грчић покренуо је ову причу уз вјерујући народ и хвала му на томе, без обзира што мијења парохију, важна је карика у ланцу духовности и заједништва. Ујединио је младе и старе, једноставно сви дишемо као један. Уз ту физичку помоћ јављају се људи и из Америке, Канаде и европских земаља који донирају новац и желе да дају свој допринос у обнови ове светиње – казао је Младен Вуковић и додаје да пише монографију о цркви која ће остати као аманет надолазећим генерацијама.

– Црква је до сада поправљана више пута, посљедњи пут 1984. године. Такође, записано је и да је обнављана 1694. године. До сада за ево скоро пола године више од 200 људи помогло је физички само око радова. Ово је препород народа што не могу никакви новци купити – рекао је Вуковић.

Он вјерује и да ће ово мјесто прерасти у прави духовни мир и оазу за православце широм свијета.

– Ова светиња прави је драгуљ и настојаћемо након обнове да поново буде манастир. Сваки човјек који дође да помогне и на тај начин узме учешће врати се задовољан и духовно испуњен као са литургије. Ово је пут јединства и братске слоге народа који је остао вјеран цркви, Богу и својој Херцеговини – додао је Вуковић.  

Мјештанин и члан Одбора за обнову Зоран Вуковић каже за “Глас” како нису жељели да сједе скрштених руку. Организовали су се, покренули причу, засукали рукаве и није им жао, напротив.

– Наш народ дуго времена жели да обнови цркву у којој је војвода Влатко Вуковић причестио војску прије одласка у бој на Косову. Ово је божија и наша воља. Искористићемо лијепо вријеме да се послије инексирања темеља уради и кров, што ће у глобалу значити да је већина вањских радова завршена. Зими ћемо радити финалне радове, иконостасе и унутрашње малтерисање – рекао је Зоран Вуковић.

Радује га што су се људи укључили да заједничким снагама обнове цркву.

– Овакав одзив доказ је да и даље на нашим просторима људи живе по православним правилима, притом дајући велики простор вјери, традицији и обичајима. Нисмо хтјели да гледамо како се црква обрушава и пропада, па само се сви активирали и покренули једну позитивну лавину – рекао је Зоран Вуковић.

Посебна драж је, тврди Вуковић, у томе да је свако дао донацију онолико колико је могао у датом тренутку.

– Да је ово била нека донација и да се народ није “дигао” не би имао оволику тежину. Свако од нас је дао од срца онолико колико је могао, уз то људи су оставили велики број дневница и радосни се вратили кући, јер знају да чине добру ствар. Ово је показатељ да нас црква спаја и да никада не смијемо дозволити да нам светиње пропадају – рекао је Зоран Вуковић.

И први човјек Билеће Веселин Вујовић у више наврата долазио је и помагао физички са комшијама из МЗ Баљци. Каже за “Глас” да нас овакве ствари подсјећају на историјске чињенице, али истовремено да правим приступом и добрим одзивом имамо и свијетлу будућност.

Црква, вјера и косовско предање дио су нашег идентитета и чине нас јачим.

– Обновићемо цркву и заштитити за нека боља времена. Она је са источне стране била пола у земљи, то се све требало откопати, а ту су били и археолози љетос када се то радило. Што је најбитније све се то урадило акцијама омладине. Добровољно људи долазе и то је кључ да народ хоће да је обнови за будућа покољења – рекао је Вујовић, додајући да захваљује и свим људима који било новчано или физички помажу у изградњи ове цркве.

Начелник Билеће наглашава да смо сви исти пред Богом, а да је ова велика акција показатељ да ентузијазам и вјера у Богу увијек побјеђују.

Један од најстаријих светих храмова у Херцеговини који датира из 14. вијека, а којег је зуб времена претворио у руину, добиће нову димензију. Црква је и  2006. године због својих специфичности стављена и на листу националних споменика БиХ.

ФОТО:Facebook/Обнова Цркве Светог Архангела Михаила из XIV вијека – Трнови До

Чатрња

Црква уз магистрални пут Гацко – Билећа добиће потпуно нови сјај. Зоран Вуковић наглашава да су већ обновили и чатрњу, како би ту било увијек воде.

 – Чатрња је била у катастрофалном стању, није држала воду, па смо то одмах урадили. Средили смо је, изнова малтерисали и већ је вода у њој тако да је функционална. Уз пут, то је био један од првих корака ван цркве – казао је Вуковић.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!