Требиње

ХЕТ у полугодишњем извјештају пријавио добит од 10,9 милиона КМ. Позитивна и Електрохерцеговина

Најбољи приказани финансијски резултат у првој половини године међу предузећима из система Електропривреде РС има ХЕТ који је приказао добит од 10,9 милиона КМ. Најлошији резултат има „Електрокрајина“ – губитак око 1,4 милион КМ.

Полугодишњи финансијски резултат није још приказало само производно предузеће РиТЕ „Гацко“, док је РиТЕ „Угљевик“ приказао вишемилионску добит, тачније око 9,7 милиона КМ.

Друге двије хидроелектране су такође приказале добит у финансијском пословању у првој половини године. Тако је предузеће „ХЕ на Врбасу“ приказало нето добит од 3,4 милиона КМ, а „ХЕ на Дрини“ добит од око 3,2 милиона марака.

Од дистрибутивних предузећа у првој половини године једино је „Електрокрајина“ Бањалука приказала губитак, док преостала четири у финансијском извјештају приказују добит.

Тако су „Електро Добој“ и „Еелектро Пале“ приказали добит по 1,4 милиона КМ, док је „Електрохерцеговина“ приказала позитиван резултат од 461.506 КМ. „Електро-Бијељина“ приказала је добит од 261.132 КМ.

Матично предузеће ЕРС још није саопштило резултат полугодишњег финансијског пословања на нивоу холдинга, а очекује се да је управо матично предузеће остварило изузетно добар резултат због извоза електричне енергије, односно високих извозних цијена.

Подсјећамо да су дистрибутивна предузећа из система „Електропривреде РС“ тражила од Регулаторне комисије за енергетику повећање мрежарине од 1. јануара. Регулатор је покренуо поступак и заказао јавне расправе које ће бити одржане у наредним данима.

Ако буде удовољено захтјеву дистрибутивних предузећа, потрошачи електричне енергије у Републици Српској од Нове године добијаће увећане рачуне за електричну енергију јер је мрежарина уврштена као трошак који плаћају крајњи корисници.

ДОДИКОВ ПОЗИВ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је домаћинства и предузећа да се у наредном периоду упознају с програмом инсталирања 50.000 мањих соларних постројења на стамбене и пословне објекте, како би могли да се пријаве.

– Пројекат је од посебне националне важности за РС и наше грађане јер дугорочно јачамо нашу енергетску независност и обезбеђујемо најјефтинију електричну енергију за домаћинства и привреду – навео је Додик.

Подијели...
Извор
ЕУРОБЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!