Требиње

Херцеговачки карст занимљив свјетским научницима

Херцеговачки крш је занимљив научницима из цијелог свијета, због чега су студенти са неколико континената стигли у Требиње, како би на лицу мјеста проучавали овај дио Европе.

Они су се на вишедневном међународном курсу “Карст и подземне воде у карсту” окупили са својим професорима са факултета, са свих континената, осим Аустралије.

Саша Милановић, професор и шеф Центра за хидрогеологију карста на Рударско-геолошком факултету Београдског универзитета, каже да је источна Херцеговина “центар карста свијета”.

“Овдје се окупљају студенти и професори из цијелог свијета да се упознају колико је ово подручје значајно за науку у области карста и хидрологије карста, нарочито од педесетих  година прошлог века, када је почела градња система ХЕТ”, рекао је Милановић.

На питање по чему је источна Херцеговина међу најспецифичнијим крашким подручјима у свијету, он је одговорио реченицом научника Јована Цвијића, по коме је ова наука и добила име карстологија:

“Нема целастијег и развијенијег карста него онога између Неретве и Скадарског језера.”

Професор Милановић објашњава да је цијело подручје ове регије карст, да су овдје велике количине падавина и велики проблеми.

“Проблем је да су или поплаве или суше захваљујући овом терену и прерасподели вода, али од када је урађен систем ХЕТ, некако се то регулисало и много је лакши живот него пре пола или целог века”, истиче он.

Ненад Тубић, студент Рударско-геолошког факултета у Београду, рекао је да је овај конгрес значајан за све студенте, јер је прилика да се на терену упознају са Динаридом, јединим таквим у Европи.

Поред теоретских предавања, учесници ће наредних дана обићи и систем ХЕТ, Мостар, као и знаменитости Требиња и Херцеговине.

Ово је 11. година да се у Требињу организује овакав семинар за студенте и професоре из цијелог свијета, а организују га Рударско-геолошки факултет из Београда и Геолошки завод РС, уз подршку града Требиња и ХЕТ-а.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!