Хроника

Нови детаљи “Кластер” акције. Купце диплома налазили од Приједора до Мостара

У предмету “Кластер” под истрагом је 15 особа са приватних високошколских установа, укључујући и спољне сараднике, а терете их да су, дјелујући као група, купце диплома налазили од Приједора до Мостара, потврђено је “Независним новинама”.

Велика афера “Дипломе”, подсјетимо, испливала је на површину средином фебруара, када је похапшено више запослених у овим установама, укључујући и руководиоце, а неколико дана након тога огласио се и Миланко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, те изнио фрапантне тврдње.

“Чињеница да се диплома може купити на бензинској станици доказује да неспорно неко у ланцу контроле рада високошколских институција не ради добро свој посао”, рекао је тада Кајганић.

Осам мјесеци касније, из Тужилаштва БиХ су за “Независне новине” казали да они, те полицијски тим Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), приоритетно поступају у овом предмету.

Увјеравају да се интензивно врши аналитичка обрада изузетно обимне доказне грађе и материјалне документације, која је по наредбама Суда БиХ привремено одузета од високошколских установа, уз истовремено провођење потребних вјештачења, саслушања великог броја свједока и других истражних радњи.

Истрагом Тужилаштва БиХ је, како додају, обухваћено 15 осумњичених особа, међу којима су и службена и одговорна лица, радници и спољни сарадници високошколских образовних установа са подручја оба ентитета у Босни и Херцеговини и Брчко дистрикту.

“Ријеч је о Независном универзитету НУБЛ Бањалука, Универзитету за пословне студије УПС Бањалука, Високој школи за примијењене и правне науке ‘Прометеј’ Бањалука, Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент ПИМ Бањалука, Паневропском универзитету ‘Апеирон’ Бањалука, Интернационалном универзитету Травник, Интернационалном универзитету Брчко дистрикт БиХ, Универзитету модерних знаности ЦКМ Мостар, Високој школи Унион Мостар”, прецизирали су из Тужилаштва БиХ.

Сумња се да су, додају из Тужилаштва БиХ, споразумно дјеловали у циљу купопродаје диплома високошколских установа, чији промет није дозвољен прописима БиХ.

“Сумња се да је група дужи период, на подручју градова Бањалука, Приједор, Травник, Брчко, Мостар и др., као и других држава, проналазила лица заинтересована за незаконито стицање диплома о стеченим академским титулама или стручним средњошколским звањима или занимањима на тим образовним установама, дакле ради купопродаје диплома, тако што су договорно организовали незаконито издавање диплома о стеченим факултетским звањима или занимањима без стварног провођења наставног процеса и полагања испита, што је у супротности за законима о високом образовању у БиХ”, навели су из Тужилаштва БиХ.

Како додају, с обзиром на комплексност предмета, бројност и обим истражних радњи и радњи доказивања које је нужно провести, тужилачка одлука ће бити донесена по окончању истраге.

Подсјетимо, на дан хапшења објављене су незваничне информације према којима је припрема акције трајала дуже вријеме, те да су у свему учествовали и полицијски инспектори, који су се, у оквиру ове акције, прерушили у студенте те уписали на факултете и успјели добити лажне дипломе.

Спомињане су и цифре од неколико десетина лажних диплома које су, како постоје тврдње, издате, а инспектори су све снимали и документовали. Недуго након тога, о свему је говорио и тужилац Кајганић.

“Ми у Тужилаштву БиХ сматрамо да је ово један од досад најзначајнијих предмета који се односи на борбу против корупције у БиХ. Ми смо од 2021. године са СИПА проводили истражне радње и дошли смо до доказа да у БиХ постоји организована криминална група која се бави продајом диплома, што је, сматрамо, темељ за сваку другу корупцију. Можемо замислити на какав начин неко ко купи диплому се понаша кад уђе у органе власти, укључујући полицијске агенције, образовање, правосуђе и здравство”, рекао је тада Кајганић.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!