Друштво

У Билећи служен помен припадницима Билећке четничке бригаде

У Билећи је служен помен припадницима Југословенске војске у отаџбини Билећке војно-четничке бригаде, поводом 79 година од њиховог мученичког страдања, када је 2. октобра 1944. године у Билећи убијено више од 450 њених припадника и цивила.

Помен је служен у Саборној цркви Светог Саве, као и код крипте у дворишту цркве у коју су сахрањени ексхумирани остаци њихових припадника из масовне гробнице у Билећи и код споменика у билећком Равногорском парку, подигнутом њима у част.

– Ту билећку бригаду је њихов генерал Драгољуб Михаиловић одликовао највећим војним признањем, а у крајеве који су остали вјерни краљу и отаџбини спада и Билећа – рекао је након служења помена билећки војвода Славко Алексић, истакавши да се на тај начин одаје почаст и свим знаним и незнаним гробовима припадника те српске војске по босанским и словеначким шумама за вријеме комунистичког периода.

Алексић је истакао да се су под “комунистичким јармом” училе двије врсте историје – ону коју су писали такозвани комунистички “побједници” и која се учила у школама и друга врста историје, која се шапатом учила у кућама.

– Другог октобра се, на дан такозваног ослобођења Билеће, кријући у кућама палило кандило и свијећа воштаница за покој душе страдалих – рекао је Алексић и додао да је та битка за Билећу, у ствари, била велики братоубилачки рат, јер је тих дана у граду убијено више од 450 људи, с тим да су, како је рекао, партизани по кућама убијали све виђеније Србе и домаћине, а извршен је и велики злочин у билећкој болници.

– Након тога четници из билећке бригаде се се упутили на босанску голготу ка источној и западној Босни и њих око 500 стигло је у Словенију и предало се савезницима Енглезима који су их ”на тацни” испоручили Јосипу Брозу Титу и његовим џелатима – рекао је Алексић и додао да је само дио билећких четника успио да се домогне западних земаља и Америке, а остали су убијани по околним шумама.

Говорећи о страдањима припадника Југословске војске у отаџбини, Алексић је навео да су припадници комунистичке власти убиле више хиљада њихових припадика на Зеленгори и у Миљевини у мају 1945. године, када је рат већ био завршен.

– У Миљевини код Фоче налази се једно од највећих стратишта српских четника, једно од највећих стратишта после Јасеновца и Гаравице код Бихаћа. На том мјесту некадашњих старих рудника су, већином младићи из Шумадије, побацани у јаму Понор, у коју су послије натрпали тоне бетона и зацементирали да се не би знало – навео је Алексић.

Он је истакао да ће учинити све да се на том мјесту направи велико спомен-обиљежје и да се то мјесто достојно обиљежи и да очекује помоћ општина из Републике Српске и Шумадије.

– Откривене су и масовне гробнице у Словенији, БиХ, Хрватској, а у Србији још није ниједна и велики дио српске историје се још гура под тепих – рекао је Алексић и затражио да се отворе сви архиви у Србији и да се каже ко је извршио рафално суђење припадника Југословенске војске у отаџбини по шумама Словеније и Босне.

Алексић је рекао и да је у плану да на данашњи дан сљедеће године у Билећи буде отворена изложба припадника Југословенске војске у отаџбини Билећке војно-четничке бригаде и замолио њихове породице и родбину да донесу све њихове дуго скриване и чуване фотографије да се сачувају од заборава.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!