Друштво

Велики инвестициони циклус у Електро-Херцеговини. Љубиње добија далековод, више неће зависити од Стоца

Предузеће “Електро-Херцеговина” Требиње у протеклом периоду реализовало је више инвестиционих пројеката који су се односили на побољшање квалитета напајања постојећих и могућност прикључења нових потрошача на дистрибутивну мрежу.

Милутин Мастиловић, извршни директор за теренске операције у ЗП Електро-Херцеговина, истакао је за Требиње Данас, да ово предузеће реализује доста инвестиционих пројеката, те је тако извршена изградња и реконструкција више електроенергетских објеката.

“Када говоримо о општини Невесиње, прошле године на дионици Миљевац- Батковићи – Дреновик – Братач обновљено је 8950 метара трасе старог и изграђено 600 метара новог далековода. Радове су изводили радници теренских јединица ‘Електро-Херцеговине’ из Невесиња, Гацка и Требиња. Тренутно радимо на реконструкцији Далековода Луке, а прије 15 дана завршена је реконструкција далековода Раст. Крајем овога мјесеца у плану је почетак реконструкције далековода Дрежањ, дужине 56 км који нам је правио проблеме”, истакао је Мастиловић.

Извршни директор за теренске операције у ЗП Електро-Херцеговина, најавио је да у општини Гацко у плану изградња двије нове трафостанице до краја текуће године. Према његовим ријечима, реконструисали су неколико мањих трафостаница а завршена је и реконструкција далековода Срђевићи дужине 7,2 км.

Мастиловић је додао да је у општини Билећа прошле године реконструисан далековод Влахиња, да тренутно раде на реконструкцији далековода Подтухор и Врањска, те је најавио да је у плану да заврше нову трафостаницу у пословној зони у овој општини, те да је завршена и реконструкција далековода Баљци.

У току је и реконструкција алтернативног далековода који спаја Берковиће и Љубиње и, како су најавили из Електро-Херцеговине, требало би до краја ове године да буде готово.

У граду Требиње извршена је изградња нових далековода и трафостаница и електрификација више села која раније нису имала струју.

“Завршили смо електрификацију села Плана-Дола-Јањач у дужини од 2,5 км. Такође завршен је прије мјесец дана далековод Орјашје-Чаваш од 2,8 км. Тренутно радимо електрификацију села Букање и Дврсница као и једног дијела Убала, а крајем мјесеца почињемо електрификацију Жељева и Мацинке”, истакао је Мастиловић, те додао да је урађено седам трафостаница, а у плану су још три.

Оно што је битно нагласити за општину Љубиње, према ријечима Мастиловића, јесте да се ова општина снабдијева са 35 kV напонским нивоом далековода из Стоца, који је у власништву Електропривреде Хрватске заједнице Херцег Босне. Самим тим то није надлежност Електрохерцеговине, а једним дијелом пролази кроз минско поље што представља велики проблем.

“Само у овој години имали смо 11 испада тога далековода и 32 часа је трајало безнапонско стање и ми смо свјесни тога проблема. Зато смо сада у процесу израде пројектне документације, како би покренули пројекат изградње 35 kV далековода од трафостанице Величани, Попово поље, до Љубиња, дужине 17 км. Вриједност ове инвестиције је око 3,5 милиона марака, али тачан износ инвестиције ћемо знати када пројекатна документација буде завршена”, истакао је Мастиловић.

Овом приликом најавио је да ће сљедеће седмице бити одржан састанак са представницима ЕРС-а и Електропреноса БиХ, чија им је сагласност неопходна, тако да Електрохерцеговина креће у овај стратешки пројекат рјешавања проблема снабдијевања електричном енергијом општине Љубиње.

Из Електро-Херцеговине поручили су да раде на бројним инвестиционим пројектима који подразумијевају санацију и реконструкција далековода, инвестиционо одржавање, изградњу бројних далековода, те да ће наставити овим темпом. Поред тога доста улажу и у обуку радника, а све у циљу ефикаснијег рада и пружања што боље услуге крајњим потрошачима.

Подијели...
Извор
ТРЕБИЊЕ ДАНАС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!