Друштво

Цијене горива поново расту

Цијене дизела у БиХ поново су данас скочиле за око пет-шест фенинга, па је тако за само мјесец дана скупљи за око 30 фенинга.

Као разлог новом поскупљењу горива, власници бензинских пумпи наводе улазне цијене.

Судећи према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за неких мјесец дана, односно у периоду од 15. јула до 17. августа, дизел је поскупио за 0,30 КМ.

Сада су се цијене бензина и дизела скоро изједначиле, па је тако данас на једној бањалучкој пумпи дизел коштао 2,77 КМ, а иста цијена била је и у Приједору, док је у Бијељини ипак био нешто јефтинији, те кошта 2,69 КМ.

У Бијељини је ипак иста цијена бензина и дизела, док је у Приједору дизел скупљи за два фенинга од бензина, но у Бањалуци је бензин још скупљи за шест фенинга.

Милован Бајић, директор “Крајинапетрола” Бањалука потбрдио је да је дизел поскупио данас, пишу Независне.

“Дошло је до поскупљења дизела, и то за неких пет-шест фенинга. Разлог овог поскупљења су нове улазне цијене”, рекао је Бајић.

Упоређујући тренутне цијене и оне од прије мјесец дана, може се видјети да је, према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, прије мјесец дана, односно 15. јула, цијена дизела износила у просјеку 2,46 КМ.

За само 20 дана, односно 5. августа, дизел је коштао у просјеку 2,66 КМ, што је за 20 фенинга скупље.

И у Федерацији БиХ цијене дизела на бензинским пумпама поново су порасле, па је тако крајем јула бензин коштао 2,65 КМ по литру, а дизел 2,61 КМ, док је он сада скупљи за 10 фенинга.

Тако је од данас цијена дизела у Сарајеву у просјеку око 2,71 КМ, а иста је и цијена и бензина.

Едхем Бечикчић, стручњак за гориво казао је да је чињеница да се цијена нафте на берзи креће према горе, јер су, према његовим ријечима, ОПЕЦ и Русија договорили квоте, што је на крају резултирало вишом цијеном горива.

“То може бити објективно оправдање за домаће произвођаче, јер су они 100 одсто овисни о увозној нафти. Но, изједначење цијена бензина и дизела је ствар политике. На Западу је логично да је дизел јефтинији од бензина, али то код нас није случај”, појашњава Бечикчић.

Додаје да је разлог ових поскупљења свакако и што рафинерија од којих се добавља дизел држи такве цијене.

Како је истакао, до краја године ће бити стабилна ситуација у енергетици, те неће бити драстичних скокова цијена.

“Ни ово није превелико поскупљење, али је, наравно, сваки фенинг битан за грађане и нашу социјалну структуру становништва, али не би требало до краја године очекивати веће измјене цијена”, закључио је Бечикчић.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!