Друштво

Владика Григорије упутио поруку „НАСИЛНИЦИМА који се називају хришћанима и сматрају вјерницима“

Владика Григорије огласио се након троструког убиства у Градачцу које је починио помахнитали бодибилдер Нермин Сулејмановић.

Епископ дизелдорфски и цијеле Њемачке наводи да би прије свега требало да признамо да живимо у друштву које јесте доминантно мушко и да су жене свакодневно мета насилника.

– У контексту још једног убиства жене, које се догодило у петак, требало би, прије било чега другог, да признамо да ми живимо у друштву које јесте доминантно мушко, не у смислу бројности или стварне супериорности мушког пола, већ у смислу његовог настојања да управља и “равна” све према себи па између осталог и женски пол. Није ми једноставно ово да признам, али су године, животно искуство и професија коју обављам (нарочито кроз исповијести своје пастве) учинили да ствари почињем сагледавати реалније. У таквом окружењу женама је врло тешко да постоје, а да притом у неком сегменту свог живота не искусе мушку агресију, психичку или физичку, а то не мора нужно да буде у окриљу породице – наводи владика Григорије.

Додаје да је много “прећутаног насиља” око нас.

– Вјерујем да би многи, само када би то себи признали искрено, у својим породицама могли да наведу неки облик насиља у посљедњих неколико генерација. Против насиља се треба борити на свим нивоима. Од институционалног до породичног и личног. Нипошто није занемарљива ни борба у овим онлајн-пространствима због чега све ово и пишем. За корјените промјене су, нажалост, потребне године и деценије. Али те промјене се неће десити саме од себе, тј. ако константно не будемо указивали на проблем и ако га не будемо рјешавали. Прије свега ако не будемо бранили и одбранили жртве насиља. Јер ко нијемо посматра, а не помогне жртви, саучесник је у насиљу. Тачка – наводи владика Григорије.

Владика Григорије је истакао да, за почетак, треба да признамо очигледну чињеницу чије негирање представља корјен проблема – жене су свакодневно жртве насиља.

– Међу насилницима има и оних који себе називају хришћанима и сматрају се побожнима и вјерницима. Њима бих имао да поручим сљедеће: ако је неко рођен као мушкарац, он тиме не остварује некакав ексклузивитет у овом свијету, јер су пред Богом сви равноправни, без обзира на пол. Угледајте се на Христа и на његов однос према женама, који врло лако можемо ишчитати из јеванђеља. И оно најважније, не заборавите да је и Њега, Христа, вољом Божијом, на овај свијет донијела управо жена – закључио је владика.

Подијели...
Извор
ИНСТАГРАМ/vladika.grigorije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!