ВјераДруштво

На Видовдан служба у Цркви Светог Архангела Михаила у Трновом Долу

У Трновом Долу код Билеће према плану се одвија обнова Цркве Светог Архангела Михаила која је 2006. године проглашена националним спомеником, а на Видовдан ће у њој бити богослужење, изјавио је Срни свештеник Саборног храма у Билећи Бранко Калаба.

Калаба је најавио да ће уочи Видовдана бити организован и симпозујум у част српске историје и културе са освртом на Влатка Вуковића и српске владаре, с обзиром на то да је овај храм везан за предање према којем је војвода Влатко Вуковић у овом храму причестио војску пред Бој на Косову.

Он је рекао да ће обнова храма бити настављена, а очекује се да би до Видовдана сљедеће године требало да буде спреман за освештање.

Предсједник Црквеног одбора Мека Груда Младен Вуковић рекао је Срни да у обнови ове цркве учествују стручне занатлије и добровољни помоћни радници.

Начелник Одјељења за заштиту културно-историјског насљеђа у Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Милијана Окиљ рекла је Срни да је констатован одређени степен физичке деградације због чега је, између осталог, предвиђена конструктивна санација, замјена кровног покривача и рестаурација фасада. Након израде пројектне документације, а када су се стекли услови, почела је обнова.

Она је рекла да су до сада завршени готово сви радови предвиђени пројектом – на мјестима гдје је била мала дубина темеља они су подзидани, инјектирани су дијелови зидова и постављене затеге ради конструктивне стабилизације.

“Урађен је нови кровни покривач од камених плоча и рестаурисане фасаде. Све је урађено у складу са важећим прописима, уз употребу аутентичних материја и технологија”, рекла је Окиљ.

Она је напоменула да посебну похвалу заслужују мајстори који су радили на обнови, те истакла да је све вријеме Завод имао одличну сарадњу са Епархијом захумско-херцеговачком, посебно са надлежним свештеником.

“Градитељска цјелина цркве Светог архангела Михаила, која обухвата храм, чатрњу, гробље и археолошке остатке, проглашена је националним спомеником 2006. године због историјских, градитељских, умјетничких и естетских вриједности”, напоменула је Окиљ.

У Заводу је 2020. године урађен пројекат обнове Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће.

Истраживачки радови, у којима су учествовали студенти Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци урађени су 2019. године.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!