Друштво

Радници “Комуса” и даље у штрајку. Улице чисте само тројица радника (ВИДЕО)

Ни девет дана од почетка штрајка, није извјесно када ће билећки комуналаци наставити да раде.

Захтјев за исплату двије плате, данас је половично испуњен. Посљедњу плату за август прошле године, примили су у децембру.

Претходних дана, ради спречавања еколошке катастрофе, смеће из претрпаних контејнера одвозили су комуналци из Љубиња и Берковића.

Миро Шакотић, радник Комуса, за најтеже послове на улици, прима око хиљаду марака. Иако је обезбијеђен новац за једну плату, одлучио је да не ради.

Он каже да настављају обуставу док им не буду исплаћене двије плате и обезбијеђена редовна исплата зарада сваког петнаестог у мјесецу. 

Комус скоро годину дана запосленима не уплаћује доприносе и порезе, а имају и дуг према добављачима.

Владимир Делић, пословођа, предсједник Синдиката Комуса, наводи да није спорна само плата, него и редовно одржавање механизације. 

Већина контејнера, које нису одвезли комуналци из Љубиња и Берковића, су претрпани.

Грађани, који тврде да редовно плаћају одвоз смећа, су огорчени.

Општина Комусу плаћа само испостављене фактуре. Данашња исплата довољна је за једну плату. Још им дугује 28,8 хиљада марака за прошлу годину.

Миљан Милићевић, начелник Одјељења за финансије, каже да Комус није директно на буџету Општине.

– Општина је у обавези да плаћа чишћење и одржавање јавних површина и они из тих средстава плаћају радницима – каже он.

Другу фактуру Општина ће Комусу уплатити када стигне нова транша од ХЕТ-а. Од око три хиљаде рачуна за домаћинства, Комус наплати једва трећину, па су исплате за новембар и децембар неизвјесне. Улице чисте само три радника од 31 запосленог.

Огњен Капор, начелник Одјељења за привреду, друштвене дјелатности и послове комуналне полиције, каже да је видљиво да Комус нема довољно радника на одржавању улица, те да је предузећу потребна реорганизација уколико се настави с оваквим пословањем. Све то, упозорава, може да води према стечају.

Капор каже да је већа наплата рачуна физичким и правним лицима унутрашња ствар прерасподјеле обавеза запослених у Комусу. Хоће ли билећки комуналци наставити рад, требало би бити познато сутра.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!