Друштво

Вујовић: „Наша је обавеза да град држимо чистим“

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић коментарисао је за локални радио ангажовање комуналонг предузећа из Љубиња за одвоз смећа са улица Билеће, што је изазвало револт радника „Комуса“.

Ово није ништа неуобичајено јер су и ранијих година у Билећи били ангажовани камиони из Берковића, када су камиони билећког ,,Комуса“ били у квару.

-Наша је обавеза да се град одржава уредним и чистим. Тачно је да смо ангажовали комуналце из Љубиња. Ова услуга неће оптеретити општински буџет јер ће се платити само нафта и дневнице радницима, каже начелник Веселин Вујовић.
Општина Билећа је у обавези да плаћа услуге одржавања градских површина и одвоз смећа ,,Комусу“, што добрим дијелом и извршава. Остаје проблем великог броја запослених у том предузећу и низак ниво наплате њихових услуга домаћинствима и предузећима, додаје Вујовић.

ПОГЛЕДАЈ АНКЕТУ

Доброслав Кашиковић, замјеник предсједника Синдиката овог предузећа каже да су се надлежни у општини оглушили о захтјеве раднике, а поставља се питање и понижења које су доживјели ангажовањем друге фирме.

-Нас сада интересује из којих средстава ће се платити радници и механизација из Љубиња , када за наше плате није било новца. Ми не споримо да нам је општина дозначила већину средстава, али само на име пореског дуга издвојили преко 100.000 марака, док смо од преосталог новца подијелили неколико плата. Од својих средстава набављамо гориво, дијелове за камионе и остале материјалне трошкове, али све је то недовољно за нормално функционисање. Морам рећи да нам из општине помажу кад су у ситуацији. Уколико се ова агонија настави ми ћемо морати тражити своја права путем суда , што би директно значило и стечај предузећа. Ако је то у интересу општине , да нема своје Комунално предузеће то треба и да нам саопшти, па да се радници сами сналазе за своју егзистенцију, истакао је Кашиковић.

-Сматрамо да се радници морају више ангажовати на наплати, што би им омогућило и више прихода. Од око 3000 домаћинстава у граду, одвоз смећа уредно плаћа нешто више од трећине, поручује Вујовић.

У општини истичу да се држе договора од јуче, да ће новац за плате бити на њховом рачуну када траншу уплати предузеће ХЕТ.

-Нама је жао због грађана, посебно оних који уредно плаћају наше услуге. Проблем није у радницима ,,Комуса“, јер свако јутро на послу треба бити у 4 сата, по свим временским условима, и на крају не бити плаћен за свој рад. Имамо замјерке и на рад Комуналне полиције која се не ангажује довољно на свом дијелу посла, додаје Кашиковић.

Из ,,Комуса“ истичу да ће се за трајно рјешавање њихових проблема, за помоћ обратити Влади Републике Српске и надлежном Синдикату.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
РАДИО БИЛЕЋА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!