Друштво

РЕРС наложила предузимање мјера за квалитетније и тачније очитавање и обрачун енергије за домаћинства

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске саопштила је да је наложила предузимање мјера с циљем што квалитетнијег и тачнијег очитавања и обрачуна утрошене струје за домаћинства.

Рјешењем које је донесено данас, након што је Регулаторна комисија примила већи број приговора крајњих купаца, предвиђа се провјера очитаних податка и предузимање одговарајуће мјере у случају да се уоче знатна одступања у односу на профил потрошње електричне енергије крајњег купца.

Мјерама се налаже редовно очитавање мјерних уређаја за обрачунски период не дужи од једног календарског мјесеца, као и уредно документовање сваког очитања, укључујући и разлоге због којих није било могуће извршити очитање, са тачним датумом очитања.

Из Регулаторне комисије наводе да је неопходно донијети и објавити на интернет страници годишњи план очитавања мјерних мјеста на основу којег ће се вршити очитавање потошње електричне енергије од јануара ове године, те вршити контрола и провјера извршења овог плана.

Једна од мјера је да се снабдјевачу крајњих купаца доставе потребни подаци о очитању мјерног уређаја, укључујући и тачне датуме претходног и новог очитања за свако мјерно мјесто крајњег купца којег снабдијева електричном енергијом као и разлоге за немогућност очитавања мјерног уређаја.

Из Регулаторне комисије наводе да је неопходно вршити процјену потрошње искључиво у случају немогућности очитања мјерног мјеста, те у таквим ситуацијама обавијестити снабдјевача да је ријеч о процијењеним количинама.

Потребно је вршити унутрашњу контролу тачности очитавања мјерних уређаја и тачности достављених података снабдјевачу.

Истим рјешењем, донесеним на данашњој сједници, наложено је и снабдјевачима крајњих купаца да на рачуну за утрошену струју уписују тачне датуме претходног и новог очитања мјерних уређаја.

– У случају немогућности очитања мјерног мјеста и извршене процјене потрошње електричне енергије, на рачуну за утрошену струју крајњим купцима навести да је извршена процјена утрошене електричне енергије – наводе из Регулаторне комисије за енергетику.

Потребно је вршити провјеру сачињеног обрачуна утрошене електричне енергије, те у случају знатнијих одступања предузети одговарајуће мјере, укључујући и провјеру података прикупљених путем размјене података са надлежним оператором дистрибутивног система, што се неће сматрати нестандардном услугом.

Из Регулаторне комисије за енергетику Српске моле грађане да сарађују са овлаштеним лицима дистрибутера како би се избјегле грешке у очитавању и обрачуну које изазивају неповјерење између крајњих купаца и дистрибутера и снабдјевача.

У образложењу се наводи да је ова одлука донесена јер је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске у претходном периоду примила већи број приговора крајњих купаца који се односе на обрачун и очитавање утрошене електричне енергије.

Комплетно рјешење са образложењем је доступно на интернет страници Регулаторне комисије – www.reers.ba

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!