Друштво

Ево колики је доток у Билећко језеро

Акумулације Билећко и Горичко језеро имају довољно простора да прихвате све пале кише и очекиване падавине које су најавили метеоролози у наредним данима, рекао је за медије Извршни директор за управљање системом у Хидроелектранама на Требишњици (ХЕТ) Милан Митровић.

Митровић је истакао да тренутни доток у Билећко језеро износи 450 метара кубних воде у секнди, а да је кота језера 385 метара изнад нивоа мора.

“Доток у Горичко језеро је 230 метара кубних у секунди. Агрегати у хидроелектрани ‘Дубровник’ у Плату су ангажовани у максималном капацитету, а кроз Требиње се тренутно испушта 100 метара кубних воде у секунди”, навео је Митровић.

Он је истакао да ће и у наредним данима кроз град Требиње бити испуштана контролисана количина воде, која неће угрозити животе и имовину грађана.

“Ово су очекиване падавине за јануар и ХЕТ је у потпуности спреман да прихвати ову количину воде”, поручио је Митровић.

Према Митровићевим ријечима, на седам мјерних мјеста овог предузећа, од 16. до 18. јануара, највише падавина забиљежено је у Невесињу 196 литара по метру квадратном, Чемерну 177, Гацку 158, Билећи 153, на ХЕ Требиње један 132, на ХЕ Требиње два 110 и у Требињу 98 литара кише по метру квадратном.

Метеоролози су до 20. јануара најавили обилне кише, а на појединим подручјима у Херцеговини очекује се и до 250 литара кише по метру квадратном.

Тренутно је за подручје Херцеговине на снази наранџасти метеоаларм.

Подијели...
Извор
ХЕТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!