Требиње

ХЕТ за 9 мјесеци профитирао 30 милиона КМ

„Хидроелектране на Требишњици“ завршиле су трећи овогодишњи квартал са рекордном добити од чак 30 милиона КМ.

Профит ХЕТ-а у овој години је скоро 6 пута већи него у истом периоду лани када је износио 5,5 милиона марака. Овакав резултат ХЕТ је остварио захваљујући огромном скоку цијене струје на свјетском тржишту с обзиром на то да је Српска претходних мјесеци имала значајне количине струје за извоз. У прилог томе говори и податак да су приходи ХЕТ-а од продаје производа повезаним правним лицима повећани са 44,4 милиона на 72 милиона марака.

Подсјећамо, Матично предузеће „Електропривереде РС“ купује од производних предузећа ЕРС струју којом снабдијева грађане и привреду, а остатак продаје на тржишту.

Укупни приходи ХЕТ-а на крају септембра ове године износили су 73,9 милиона КМ, док су у истом периоду лани били 45,7 милиона.

Истовремено, расли су и расходи, али у доста мањем износу са 40,3 милиона на 43,9 милиона КМ.

Cва производна предузећа добила су ове године веће уговоре односно веће цијене од Матичног предузећа којем продају струју и то је доминантно утицало на повећање прихода.

ХЕТ је имао два уговора. Један је на бази чувања енергије за резерву у систему, а други за произведени киловат-сат. По та два основа ми смо остварили значајно већи приход, иако смо за ових десет и по мјесеци имали само 40 одсто падавина вишегодишњег просјека.

Подијели...
Извор
КАПИТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!