Друштво

Обиљежено 30 година од формирања Билећке бригаде

У Билећи је свечано обиљежена тридесета годишњица од формирања Билећке бригаде Војске Републике Српске.

Неколико стотина бивших припадника једне од најзначајнијих јединица Херцеговчког корпуса присјетило се тешког ратног пута бригаде и сабораца који су за одбрану отаџбине дали живот.

Иако тридесет година старији и зрелији, борци су и данас спремно стали у строј, слушали команде својих старјешина и дочекали ратне заставе. Показали су зашто су били једна од најорганизованијих и најдисциплинованијих јединица.

Некадашњи команданат Билећке бригаде Обрад Вучковић истакао је да је ова бригада створена у најтежим условима, од бораца из Билеће, Берковића, Љубиња и Требиња, да је држала фронт од 75 километара од Требишњице до Берковића, што би по војним правилима могло држати шест бригада.

– Тај смо фронт одржали све вријеме рата, а да нисмо изгубили ниједан метар квадратни територије – рекао је Вучковић.

Генерал-пуковник Никола Делић рекао је да је Билећка бригада часно извршила свој задатак у току рата и дала велики допринос у одбрани српских простора и Републике Српске.

– Бригада је дала допринос и у одбрани других простора од Невесиња, Главатичева, Улога, Калиновика, Горажда, Рогоја и на многим другим мјестима и на свим тим ратиштима су показали дисциплину, јунаштво и одговорност – нагласио је Делић.

Бригада је бројила око 3.000 бораца из Билеће, Љубиња и Берковића. На бранику отаџбине живот је дало њих 99, а 210 је рањено. Потомци кажу на нама је да памтимо и причамо о херојима, синовима, браћи и очевима.

– Надам се да ће Република Српска вјечно трајати, поносни смо на наше борце – рекао је Славиша Станар, син погинулог борца.

Држали су ови борци линију одбране Херцеговине дугу 75 километара, али су ишли и на друга ратишта, гдје год је требала помоћ и појачање. Јединица је одликована медаљом Петра Мркоњића.

– Чинило нам се и да 20 хрватских тенкова удари на нас, све би издржали – каже Милан Цуца, бивши старјешина Војске Републике Српске.

Служен је помен свим палим борцима, а у оквиру обиљежавања јубилеја Билећке бригаде отворена је изложба фотографија које свједоче о ратном путу ове јединице, положено је цвијеће на спомен обиљежје палим борцима и у спомен собу, те одржана свечана академија.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!