Држава

БиХ добила препоруку за кандидатски статус ЕУ

Европска комисија предложила је данас земљама чланицама Европске уније да додјеле Босни и Херцеговини кандидатски статус са условима, а представљен је и извјештај о тренутном статусу БиХ на путу ЕУ интеграција.

Уколико Босна и Херцеговина жели напредовати на Европском путу мораће „приоритетно усвојити измјене и допуне постојећег Закона о ВСТС-у“, а затим усвојити нови Закон о ВСТС и Закон о судовима БиХ. Један од услова је и усвајање Закона о спречавању сукоба интереса, а мораће предузети и одлучне кораке за јачање превенције и борбе против корупције и организованог криминала. Поред тога, БиХ ће морати и одлучно унаприједити рад на осигуравању ефикасне координације на свим нивоима када је ријеч о управљању границом и капацитететима управљања миграцијама, као и осигурати функционисање система азила.

Пред БиХ је стављен и услов да мора осигурати забрану тортуре, посебно „успостављањем националног превентивног механизам тортуре“ и злостављања, те гарантовати слободу изражавања и медија и заштиту новинара, посебно осигуравањем одговарајућег судског поступка у случајевима пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима.

Такође, БиХ мора осигурати резултате у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ, укључујући развој и усвајање националног програма за усвајање правне стечевине ЕУ.

Подсјећања ради, БиХ је званично још 2016. године тражила статус кандидата, међутим ЕУ није имала слуха и увијек је постављала услове које због политичке ситуације није било могуће испунити.

На недавно завршеном самиту Брдо-Бриони, истакнуто је да БиХ до краја године треба да добије кандидатски статус што ће се вјероватно и обистинити с обзиром да је слична формула примјењена када је у питању Украјина и Молдавија.

Тис Ротен, члан Европског парламента, рекао је да чланице ЕУ морају да учине праву ствар и подрже људе у БиХ на њиховом европском путу.

Оливер Вархељи, европски комесар за проширење рекао је да је Европска комисија препоручила да се БиХ додјели кандидатски статус.  „Давање статуса кандидата је понуда са европске стране упућена БиХ и народу БиХ. Ми ћемо то чинити за народ, међутим то долази уз велика очекивања и политичка елита то мора претворити у стварност“, рекао је Вархељи додајући да ће у децембру Европска комисија донијети коначну одлуку.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!