Требиње

У Музеју Херцеговине изложба о јасеновачким жртвама (ВИДЕО)

У требињском Музеју Херцеговине отворена је изложба посвећена јасеновачким жртвама под називом „Свети новомученици јасеновачки у свјетлости Васкрсења“. Организатор изложбе је Удружење „Мостови“ из Требиња.

Изложбу чине умјетнички радови монахиње Марије Антић из сестринства српског православног манастира Рођења Светог Јована Крститеља, који је подигнут на мјесту некадашњег логора у Јасеновцу, а који припада Епархији пакрачко-славонској.

Циљ изложбе је његовање културе сјећања, како би се отргла од заборава једна мрачна и страдалничка страница српске историје, имајући на уму да је Јасеновац мјесто ужаса и страдања, незамисливог људском уму.

Слађана Гајић, предсједник Удружења „Мостови“ истакла је да је са директорима свих основних и средњих школа договорена посјета ученика изложби.

– Монахиња Марија је на чудесан начин, молитвеном и монашком радошћу успјела да прикаже, што ми 80 година покушавамо, да нађемо праве ријечи за оно што се догодило у Јасеновцу – рекао је отац Теофил из манастира Тврдош.

Изложба садржи 23 рада. Ријеч је о цртежима и комбинацији акварела и туша са златом, који су настали по узору на српску и руску иконописачку традицију.

Изложба ће у Музеју Херцеговине бити отворена до краја мјесеца.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!