Друштво

У Билећи се гради још један споменик

На улазу у Билећу градиће се спомен обиљежје некадашњем предсједнику Црне Горе и предсједнику Владе Савезне Републике Југославије (СРЈ) Момиру Булатовићу.

То је иницијатива коју су прије неколико година покренули житељи неколико градова Источне Херцеговине, а једногласно прихватила, казао је за Портал РТНК Миладин Достинић један од иницијатора, Скупштина општине Билећа на сједници одржаној у априлу ове године.

Достинић подсјећа да је прије три године основан Иницијални одбор, а крајем прошле и формирано и регистровано Удружење “Саборник” чије је сједиште у Гацку.

Спомен обиљежје Булатовићу градиће се на кружном току на мјесту, како Достинић појашњава, које је незаобилазно за све путнике који из правца Никшића, Требиња, Херцег Новог или Гацка улазе у град Билећа.

Сама локација је свега неколико километара од Вучјег дола, што је симболика намјере да Булатовић управо на том мјесту добије споменик.

Миладин Достинић – ФОТО:Ж.Шапурић/ДАН

“Споменик Момиру Булатовићу биће симбол вјековне борбе српског народа Црне Горе и Херцеговине за своју слободу коју су туђини рушили вјјековима, чак и данас. Остаће као један свједок нашег времена за далека нека покољења”, нагласио је Достинић.

Удружење “Саборник” ће даље били носилац свих активности које се односе на градњу спомен обиљежја, а оно на чему тренутно раде јесте да предузеће “Путеви” Републике Српске започне изградњу кружног тока на улазу у Билећу, а у средишту кружног тока биће Булатовићев споменик. Пројекат, каже Достинић, већ постоји.

“Имамо премјер радова, идејно рјешење, све. Споменик ће бити у природној величини, односно с обзиром да се ради о централном дијелу кружног тока, са постаментом висина ће износити око 2,2 метра. Међутим, Удружење ће превасходно идејно рјешење дати на увид породици Булатовић која ће да датИ последњу ријеч када је у питању сами изглед спомен обиљежја”, казао је Достинић.

Према досадашњим прерачунима градња споменика би коштала око 150.000 конвертибилних марака, али сматра да ће се неопходна сума веома брзо сакупити с обзиром на чињеницу да неколико општина Источне Херцеговине жели да Булатовић на њиховом подручју добије достојно обиљежје. Увјерен је у помоћ и неколико општина из Црне Горе.

Изградња спомен обиљежја Момиру Булатовићу прва је и тренутно приоритетна активност Удружења “Саборник” чији су програмски циљевиусмјерени на очување традиције срспког народа, његовање културе сјећања, али и помоћ онима којима је то неопходно попут студената и ђака који немају довољно средстава за школовање.

Момир Булатовић од 1990-1993. Године обављао је функцију предсједника Предсједништва Савезне Републике Црне Горе, од 1993-1998. године био је предсједник Црне Горе, а од 1998-2000. предсједник Владе СРЈ.

Подијели...
Извор
РТНК

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!