Друштво

Билећа, Добој и Кнежево најзадуженије локалне заједнице у Републици Српској

Задуженост локалних заједница у Републици Српској на крају прошле године износила је 356,26 милиона марака, а док на појединим адресама општина које највише дугују банкама наводе да немају никаквих проблема када је ријеч о измирењу кредита, други не крију да не виде излаз из зачараног круга дуговања.

У Министарству финансија РС наводе да је директно кредитно задужење локалних заједница на крају прошле године износило 356,26 милиона КМ те да је дуг мањи у односу на исти период претходне године за 3,98 милиона марака.

– Најзадуженије локалне заједнице у Српској на крају 2023. године су Кнежево, Добој и Билећа – казали су “Гласу” у Министарству финансија РС.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић је рекао да је ова локална заједница задужена у складу са законским прописима те да дуг не пролази законски лимит од 18 одсто остварених прихода.

– Све обавезе по основу кредита редовно измирујемо. Кредити су искључиво утрошени за развој града, градњу спортске дворане, инфраструктуре, саобраћајница… Добој је једно од највећих градилишта у Републици Српској. Након Бањалуке сигурно смо на другом мјесту када је ријеч о градњи у Републици Српској. Сви кредити отишли су у развојне сврхе – казао је “Гласу Српске” Јеринић и додао да је буџет ове локалне заједнице стабилан и ликвидан те да на вријеме измирују све своје обавезе према банкама.

Са друге стране у Билећи наводе да та локална заједница има велике проблеме због милионске задужености те да су све очи упрте у Србију која им је обећала финансијску помоћ.

– Стално смо у блокадама. Никако не можемо да постигнемо тај континутитет у измирењу обавеза које имамо. Наслиједили смо дуг од скоро 20 милиона марака према банкама и добављачима и триста неких других чуда. Сада је дуг мањи за неких два и по милиона марака  – казао је “Гласу Српске” начелник Билеће Веселин Вујовић.

Нагласио је да је измирен дуг ка банкама и другим субјектима у претходном периоду по сили закона, односно судским пресудама и блокадама рачуна.

– Једва функционишемо. Презадужени смо. Смањили смо број радника за више од 80 у односу на прије три године. Све је то недовољно. Подизање минималца додатно нас је оптеретило. Тако да не знам шта нам је чинити. Чекамо и нека средства која су нам обећана од Владе Србије да мало буде помогнут буџет. Ријеч о око милион евра помоћи која би нам добро дошла. Тиме бисмо прије свега постигли континуитет са исплаћивањем обавеза, како према Пореској управи РС тако и према свим осталима. Осим тога треба још да смањимо број радника. Надамо се бољим данима – закључио је Вујовић.

Начелник општине Кнежево Горан Боројевић јуче није одговарао на наше позиве, а ова локална заједница већ годинама спада у ред најзадуженијих у Српској.

Само петорка чиста

Према подацима Министарства финансија РС на крају прошле године пет локалних заједница није имало директних кредитних задужења. Ријеч је о општинама Петровац, Источни Дрвар, Источни Мостар те Рудо и Осмаци.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!