Друштво

Црвени, плави и бијели потрошачи: Ево како ћемо плаћати струју

Регулаторна комисија за електричну енергију Републике Српске (РЕРС) донијела је измјене и допуне тарифног система за продају електричне енергије и коришћење дистрибутивне мреже којима се отклањају пропусти из тарифног система који је Уставни суд РС 28. фебруара прогласио неуставним.

Поред тога, РЕРС је донио одлуку о пријевременом ступању на снагу новог тарифног система којом је прецизирано да нови тарифни систем ступа на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику.

Разлог за пријевремено ступање на снагу је то што је данас у Службеном гласнику РС објављена, а тиме и ступила на снагу, одлука Уставног суда РС којом је проглашена неуставном одлука РЕРС-а о тарифним ставовима од 15. децембра 2022. године.

Према тумачењу упућених, новом одлуком РЕРС-а о тарифним ставовима практично се неће промијенити ништа када је у питању обрачун и цијене електричне енергије за потрошаче.

– Цијена струје ће се обрачунавати на исти начин као и по досадашњем тарифном систему који је проглашен неуставним. Поједностављено, РЕРС је досадашњим тарифним системом само на погрешан начин дефинисао и сврстао термине „корисници дистрибутивног систем“ и „купци електричне енергије“ и Уставни суд је то оцијенио неуставним – објашњава саговорник портала Капитал из Еелетропривреде РС.

Он додаје да је сада отклоњен тај пропуст, али да се у суштини ништа неће промијенити и да ће потрошачи у зависности од количине утрошене струје бити разврстани у категорије бијели (они који потроше до 500 kWh), плави (од 501 до 1500 kWh) и црвени (преко 1.500 kWh).

-Цијена ће се и даље обрачунавати у зависности од количине утрошене струје, па ће се по једној цијени обрачунавати првих 500 kWh утрошене струје, по другој цијени сљедећих 1000 kWh, а преостала утрошена електрична енергија по трећој цијени. Новим тарифним ставовима је то само прецизније уређено, а у ствари се, најгрубље речено, радило о игри ријечи – објашњава овај саговорник.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!