Друштво

Вујовић: Борба за останак сваког човјека

Од некадашњих привредних гиганата остало је само сјећање, на многе фабрике стављен је катанац, а млади махом трбухом за крухом напуштају вјековна огњишта и срећу траже најчешће у Дубровнику.

Свакодневица је ово житеља Билеће, херцеговачке варошице познате по славним јунацима, одбојкашици Тијани Бошковић, а за име овог градића везују се и оскаровци, глумац Карл Малден и редитељ Душан Вукотић.

И док су раније била актуелна скупштинска препуцавања и проблеми, сада су препирке сведене на минимум, али су проблеми и даље ту.

Ипак, разлога за оптимизам има, тврди за “Глас Српске” први човјек општине Веселин Вујовић истичући да из буџета ове године планирају да издвоје око 430.000 КМ за инвестиције.

-Радује нас и најава коју имамо од Владе Србије да ће инвестирати у доградњу вртића, реконструкцију Народне библиотеке и завршетак водовода у мјесној заједници Баљци – рекао је Вујовић.

Према његовим ријечима, од изградње соларних електрана велику корист имаће сви Билећани.

-Од четири велике електране на подручју наше општине, које су добиле концесију од Владе Српске, када буду на мрежи у локалну касу слиће се око два милиона марака годишње, што је велика ствар – рекао је Вујовић.

Према његовим ријечима, у години која је иза нас радили су на инфраструктури, а истовремено исплатом стимулативних отпремнина уз помоћ Владе Српске рјешавају вишак радника.

-Нисмо још стали на зелену грану док не исплатимо заостале плате радницима и док не буде смањен број запослених кроз стимулативне отпремнине. Надам се да ће до краја ове године бити боља ситуација, посебно што очекујемо средства и од Владе Србије – рекао је Вујовић.

Додаје да су отпремнине биле једино рјешење за излаз из дубиозе.

-До сада је отпремнину узело 36 људи када су у питању општина и нижи буџетски корисници, а пријавило се још четворо, што ћемо ријешити послије празника. Из пречишћивача отпадних вода “Колектор” 14 радника узело је отпремнину, осам из “Комуса” и по један и Борачке организације и Црвеног крста. Њима ће припасти 24 просјечна лична дохотка по запосленом у општини и нижих буџетских корисника, а у осталим предузећима имали су линеарно 20.000 марака – рекао је Вујовић.

Како каже, покушали су да одговоре потребама и ријеше проблеме, како у ужем центру, тако и људи који живе на селу.

-Асфалтирана је улица Кнеза Лазара, радили смо и мање градске улице, тротоаре. На селима смо насипали путеве јер велике кише однесу макадам – рекао је Вујовић.

Оно што га највише брине јесте одлазак људи са вјековних огњишта, а како каже, бориће се да у завичајној груди остане сваки човјек.

-Пред крај 2023. године отворена је бензинска пумпа, то је неких десетак радних мјеста, а од инвеститора имамо неких назнака да ће у Билећи правити мање фабрике, јер свако радно мјесто је важно – рекао је Вујовић.

Куглана

Према ријечима Веселина Вујовића, спортске активности у овој општини су оживјеле посљедњих година. Активни су фудбалери, кошарка се вратила тамо гдје и припада, а ускоро ће добити и куглану.

-Имамо добар куглашки клуб и куглану са двије стазе која није условна за такмичење. Међутим, град Бањалука нам је поклонио куглану са четири стазе, а ускоро ћемо видјети на којој ће бити локацији – рекао је Вујовић.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!