Друштво

Петровић: ЕРС помаже општинама у Српској. ХЕТ ће у Билећи санирати водоводну мрежу

“Електропривреда Републике Српске” прва је на Балкану која ради оволико хидроелектрана. У наредних мјесец дана очекује се потписивање споразума о финансирању пројекта изградње соларне електране “Требиње један” са мађарском компанијом

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић рекао је у интервјуу Срни да су сва предузећа у саставу “Електропривреде” у протекле четири године остварила позитиван резултат, а очекује се да ће овогодишњи бити највећи у историји.

Он је истакао да је 2023. година била максимална када је ријеч о снабдијевању и трговини електричном енергијом, те да садашњи параметри говоре да ће бити најуспјешнија од оснивања “Електропривреде Републике Српске”.

ПРЕДУЗЕЋА ОСТВАРИЛА ПРОИЗВОДЊУ ВЕЋУ ОД ПЛАНИРАНЕ

Петровић је рекао да је ова година била хидролошки натпросјечна, а производна предузећа остварила су већу производњу од планиране, што је обезбиједило додатне приходе.

Петровић је рекао да је у 2023. години, када је ријеч о дистрибутивним предузећима, много тога урађено на инвестицијама и да су смањени дистрибутивни губици.

Он је напоменуо да приходе ових предузећа одређује Регулаторна агенција за енергетику, односно приходују од дистрибутивне мрежарине, а задатак електродистрибутивних предузећа у 2024. години биће да се оснаже новим кадром и да буду повећане плате стручним радницима на терену.

ЦИЈЕНА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ НАЈПОВОЉНИЈА У РЕГИОНУ

Петровић је нагласио да је снабдијевање домаћинстава електричном енергијом редовно.

– Цијена електричне енергије до 500 киловат-часова, као и од 500 до 1.500, најповољнија је у региону, а за више од 1.500 киловат-часова цијена је у рангу са оним у региону – рекао је Петровић.

Он је истакао да је “Електропривреда” успјела да ниским цијенама одржи све инвестиције које је започела.

– Тржишно снабдијевање, односно снабдијевање привредника у Српској обавља се по цијени од 65 евра, док је цијена у Хрватској од 120 до 180 евра, а у Србији 131 евро – рекао је Петровић.

“ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА” ПРВА НА БАЛКАНУ ПО ИЗГРАДЊИ ХИДРОЕЛЕКТРАНА

Петровић је рекао да је уз гаранцију Владе Републике Српске дефинисан комплетан уговор за хидроелектрану “Дабар”, додавши да се ради и хидроелектрана “Мрсово” са турском компанијом, као и систем од три хидроелектране на Бистрици.

Он је навео да је “Електропривреда Републике Српске” прва на Балкану која ради оволико хидроелектрана.

Кад је ријеч о соларној електрани “Требиње један”, Петровић је рекао да је успостављена сарадња са мађарском компанијом, те да сматра да ће у наредних мјесец дана бити потписано финансирање тог пројекта.

– Та електрана ће се повећати на снагу од 146 мегавата примјењујући нове технологије и могућности инсталације панела већих снага – рекао је Петровић.

Он је навео да ће, након одустајања банке КФВ од пројекта вјетропарка “Хргуд”, тај пројекат бити започет у сљедећој години у сарадњи са новим инвеститором, те да је дошло до промјене снаге вјетрогенератора која ће сада износити 60 мегавата.

КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА РАДНИКЕ “ЕЛЕКТРОПРИВРЕДЕ” НАЈБОЉИ У СРПСКОЈ

Петровић је рекао да “Електропривреда Српске” има тијесну сарадњу са Синдикатом, са којим су дефинисали и споразумјели се око рјешавања бројних питања и колективног уговора и права.

“Колективни уговор за раднике Електропривреде Републике Српске је најбољи у Републици Српској, наша примања су далеко већа од свих других система у Републици Српској и то је заслуга свих 8.897 радника, али и органа управљања у свим предузећима”, рекао је Петровић.

“ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА” ПОМАЖЕ ОПШТИНАМА У СРПСКОЈ

Петровић је рекао да “Електропривреда Републике Српске” оставља траг у локалним заједницама у Српској, кроз улагања у инфраструктуру, водоводну и канализациону мрежу, наводећи да су асфалтирани путеви у Вишеграду, у Требињу је пуштен у функцију нови резервоар, док ће у Билећи посредством “Хидроелектрана на Требишњици” бити санирана водоводна мрежа.

“Хидроелектрана Дабар допринијела је развоју општине Берковићи и Невесиње, кроз запослење људи, али и инфраструктуру”, рекао је Петровић.

Он је додао да ће “Електропривреда Републике Српске” наставити да буде снажан фактор за подршку спорту и у 2024. години, те напоменуо да су сви студенти који завршавају техничке факултете добродошли у систем холдинга “Електропривреде”, истичући да је важно да остану у систему који се развија.

НАБАВКА ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ УГЉА ЗА ТЕРМОЕЛЕКТРАНУ “ГАЦКО”

Петровић је рекао и да су се одлучили за набавку капиталног постројење за пречишћавање угља у Термоелектрани “Гацко”, гдје ће цијели сегмент Термоелектране бити изграђен у наредне двије године, те додао да су у фази развоја пројекта сјеверног ободног канала којим ће бити спријечен улазак воде у рударски коп у Гацку.

Према његовим ријечима, због пресуде арбитражног трибунала у вези са Термоелектраном “Угљевик” и електропривредом Словеније, у завршној фази је дефинисање свих елемената споразума.

– Мораћемо испоручивати трећину електричне енергије по цијени нижој од тренутне и мораћемо исплатити трошкове главнице Електрогосподарству Словеније. Електропривреда ће на тај начин остати дијелом без својих прихода због немогућности куповине трећине енергије из Угљевика – рекао је Петровић.

Он вјерује да ће правилним руковођењем успјети да очувају финансијску стабилност система и наставити са започетим инвестицијама.

Петровић је захвалио за подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику и Влади Српске, који имају разумијевање за све идеје “Електропривреде Републике Српске” и ширење стабилности овог система.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!