ДруштвоПривреда

Мрежа пред колапсом. Само у Херцеговини ове године прикључено 80 соларних електрана

Само на подручју Херцеговине у овој години на мрежу је прикључено 80 соларних електрана и уколико се овако настави, електропреносни систем ће се распасти, јер не може поднијети прикључак толике количине енергије.

“Мислим да се превише издају сагласности за обновљиве изворе енергије будући да се енергија балансирања мора обезбиједити”, рекао је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, који је и један од руководилаца у компанији “Електропренос БиХ”.

Он је, дискутујући у Народној скупштини Републике Српске, рекао да је недавно “Електропривреда БиХ” у Петровцу издала сагласност на 50 мегавата соларних електрана и да је очигледно да толика енергија не може отићи у преносну мрежу.

“Та енормна производња енергије из обновљивих извора може угрозити електропреносни систем и довести до распада. То онда може довести у проблеме и привреду и можемо ми говорити како имамо јефтину струју, али ако немамо ту струју пола дана, то није добро”, истакао је Мазалица наводећи примјер вјетропаркова изграђених на Велебиту, гдје, како каже, далековод Доњи Лапац – Кулен Вакуф један дан има 30 мегавата, а други 90 мегавата.

Иначе, проблем са обновљивим изворима енергије је непредвидивост у производњи, односно тзв. пикови, који се појављују када има пуно сунца или вјетра и који подразумијевају велику производњу енергије која оптерећује електропреносну мрежу која мора бити у балансу. Електродистрибутивна мрежа у БиХ прављена је у вријеме када су биле само хидроелектране и термоелектране, чији рад је предвидив, односно тачно се зна колико ради термоелектрана и када ради хидроелектрана, што омогућава балансирање производње и потрошње и мрежу одржава стабилном.

О проблемима са обновљивим изворима енергије недавно је говорио и Радован Вишковић, премијер Републике Српске, који је рекао да дистрибутивна мрежа у БиХ, па самим ти и у Републици Српској, не може поднијети све захтјеве за изградњу вјетроелектрана и соларних електрана.

Вишковић је тада рекао да је у овом тренутку интерес инвеститора у Републици Српској око 3.000 мегавата за соларну енергију, око 600 мегавата за воду и такође 600 киловата за вјетар те да нема шансе да ту количину енергије прими дистрибутивна мрежа.

“Преносна мрежа у будућем периоду није спремна да прими толику количину енергије, не може прихватити све концесије и то знају сви. Оно што треба држава да уради то је да преносну мрежу доведе у ниво да може прихватити што више ових пројеката из сфере зелене енергије”, рекао је Вишковић.

Он је тада рекао и да Република Српска, што се тиче до сада издатих концесија и пројеката, не може доћи у проблеме у смислу тужби, јер су Независни оператор система и Државна регулаторна комисија за електричну енергију дали свим концесионарима сагласност на прикључак на дистрибутивну мрежу и преносну мрежу.

“Могу само у проблеме доћи будући пројекти, а будуће пројекте Република Српска конципира док се не направи договор у овој земљи која се зове Босна и Херцеговина на начин да у уговорима за концесију стоји клаузула да је то обавеза инвеститора да обезбједи прикључак на мрежу. Не желим направити ниједан погрешан корак у смислу да доведем у заблуду инвеститора да му дам концесију и он то сагради и каже ја то не могу да прикључим. У старту му кажемо, ако желите да градите, ево вам простор, ево вам дозволе и сагласности, али што се тиче прикључка, то је ваша обавеза”, рекао је Вишковић.

Подсјећања ради, проблеми са дистрибутивном мрежом у Босни и Херцеговини присутни су већ годинама, а постали су изражени након све већих инвестиција у обновљиве изворе енергије. Упркос томе, “Електропренос БиХ”, као компанија која, између осталих, треба да води рачуна о мрежи, углавном је под блокадом и врло ријетко се постиже договор о инвестирању.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!