Друштво

Општина Билећа отпремнину исплатила и директору “Водовода”

Међу радницима општине Билећа, којима су исплаћене отпремнине како би се смањио број радника у администрацији, нашао се и тренутни директор “Водовода” Јанко Самарџић, који је, када је ступио у фотељу тог предузећа, заледио дотадашње радно мјесто у локалној управи.

Док једни тврде да то није у складу са прописима, начелник Билеће Веселин Вујовић, али и сам Самарџић у свему томе не виде ништа спорно.

– Самарџић је, када је именован за директора “Водовода” у Билећи, заледио мјесто које је до тада имао у општини. Добио сам написмено од начелника да Самарџићу исплатимо отпремнину. Упозорио сам га да, према мом мишљењу, он не испуњава услове за отпремнину, али начелник није одустао – казао је “Гласу” начелник Одјељења за финансије у општини Билећа Миљан Милићевић и додао да је по том основу на рачун Самарџића легло 23.286 марака.

Вујовић је “Гласу” потврдио да је дао наредбу да се Самарџићу исплати отпремнина.

– Тиме је укинуто његово радно мјесто које је имао у општини. На сваки начин сам настојао да смањим број радника у општини, па између осталог и на тај. Он може сутра да не буде више директор и да се врати на беспотребно радно мјесто које је имао у општини. Тиме би само оптеретили већ оптерећени буџет општине – рекао је “Гласу” Вујовић и додао да не види ништа спорно у исплати отпремнине Самарџићу.

Навео је и да је од 2016. године у Билећи отворено 100 беспотребних радних мјеста, што је, како тврди, довело ту локалну заједницу у финансијски колапс.

Ни сам Самарџић у свему не види никакав проблем те наводи да има право на отпремнине које исплаћује општина Билећа.

– Пријавио сам се за исплату отпремнине. Моје радно мјесто је било у Одјељењу за просторно уређење и то по уговору на неодређено вријеме. По именовању на функцију залеђен ми је радни статус у општини. Мени је мандат на челу “Водовода” још годину и према рјешењу требало је да се вратим на посао у општини  – казао је “Гласу” Самарџић и додао да, након што му је исплаћена отпремнина нема право да се врати на посао у општину. 

Одборници опозиције у Скупштини општине Билећа наводе да је апсурдно исплаћивати отпремнину некоме ко одавно не ради у општини.

– Општином хара криминална скупштинска већина. Начелник крши своја овлашћења. Некима у општини се дају откази и исплаћују отпремнине, а успут се запошљава нови кадар. То је страшно и срамотно – рекао је “Гласу” одборник СРС “Др Војислав Шешељ” Дражен Дунђер и позвао Министарство финансија РС и предсједника РС да провјере на који начин се троше паре грађана које су уплатили Билећи.

По милион марака од Владе и предсједника Српске уплаћено је на рачун општине Билећа за исплату отпремнина како би се ријешио вишак запослених. Према ријечима надлежних у поменутој локалној заједници до сада је око 35 радника из општине добровољно дало отказ и пристало на отпремнине.

“Водовод” у хаосу

Стање у билећком “Водоводу” је и више него тешко, а Јанко Самарџић наводи да радницима доприноси нису уплаћени десет мјесеци.

– Плате су редовне, али доприноси касне. Имамо потписане репрограме за обавезе настале у претходном периоду које настојимо да редовно измирујемо. Затекао сам огромне дугове у “Водоводу” када сам именован за директора – казао је Самарџић.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!