Берковићи

Дом здравља Берковићи коначно добио нови хематолошки апарат

Мјештани Берковића су протеклих седам-осам година из свог џепа плаћали анализу крвне слике без обзира што то право осигураницима финансира Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Осим тога, путовали су 20 километара, у Столац, да ураде ове љекарске анализе.

У Дому здравља Берковићи био је покварен хематолошки апарат, а нови су добили прошле седмице и то захваљујући помоћи Словачке агенције за међународну развојну помоћ (Словакејд).

– Та ситуација трајала је седам-осам година због чега су у Столац наши пацијенти ишли да ураде анализу крвне слике, укључујући и најмлађе јер се није радило капиларно узроковање крви. Апарт је био дотрајао и стално се кварио – објашњава за Српскаинфо Горан Ћупина, директор Дома здравља Берковићи.

Пацијенти су одлазили у Столац (Федерација БиХ) да ураде потребне налазе јер је то најближа општина. Прва најближа општина у Републици Српској, у којој су могли са упутницом да ураде анализу крвне слике, је Билећа, али је удаљена око 39 километара.

Милош Шетка из Центра за промоцију одрживог развоја Берковићи је истакао да је набавка хематолошког апарата веома значајна за унапређење здравствене заштите у Берковићима, пошто је претходни који су имали застарио.

Апарат је набављен уз помоћ Словачке агенције за међународну развојну помоћ (Словакејд), након што је Центар за промоцију одрживог развоја Берковићи конкурисао на њихов пројекат.

Дом здравља Берковићи, како каже директор Ћупина, има око 1.800-1.900 регистрованих осигураника који живе на територији општине Берковићи. Углавном су то старији грађани.

Подијели...
Извор
СРПСКА ИНФО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!