ДруштвоКултура

Археолошка истраживања у Милавићима код Билеће: Крстионица вијековима лежала у темељу цркве (ФОТО)

У темељу цркве која се налази у селу Милавићи између Берковића и Билеће недавно је откопана драгоцјена крстионица, а још раније у оквиру археолошких истраживања пронађене су минђуше и дугмад за које се сматра да су средњовјековна заоставштина непроцјењиве вриједности.

Богатство које има то налазиште изузетно је вриједно, па су се као оправдана показала истраживања на овом локалитету која трају већ четири године.

Рекла је то за “Глас Српске” археолог Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС Љиљана Врућинић и нагласила да се овај тип крстионица везује за круг споменика око древног античког града Салоне.

ФОТО:Глас Српске

– Истраживања трају још од 2019. године и спроведена су на археолошком налазишту Милавићи и археолошком налазишту Плоче у Хатељима, између Билеће и Берковића. Археолошко налазиште Црквина у Милавићима обухвата некрополу са стећцима и активно православно гробље, а некропола са стећцима друга је по величини у Херцеговини, послије Крекова у Невесињу. Топоним Црквина увијек упозорава на могућност проналаска грађевинских остатака – рекла је Врућинићева.

Према њеним ријечима, минђуше су нађене још лани у дијелу грађевине, гдје су и раније вођена геофизичка истраживања указала на постојање грађевинских остатака, а њихова конзервација обављена је у Словенији.

– Сада су пронађени зидови чије контуре нису у потпуности јасне, али је посебну важност имало откриће крстобразне крстионице, а прелиминарни закључак је да је то ранохришћански период на основу аналогије на сличним археолошким налазиштима – рекла је Врућинићева.

Подручје Херцеговине на мапи је археолошких истраживања Српске и заузима посебно мјесто, чему свједоче и бројни стручњаци са еминентних свјетских Универзитета, прије свега енглеског Рединга и Кембриџа из САД.

– Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа има задатак да врши надзор над спровођењем одобрења за археолошка ископавања и истраживања, а руководилац истраживања је Саша Чавал и словеначки Институт за антрополошке и просторне студије, који дјелује у оквиру Академије наука и умјетности – рекла је Врућинићева.

Према њеним ријечима, сарадња са међународним истраживачима значајна је у смислу коришћења савремене опреме за археолошка ископавања и истраживања, а посебно у домену накнадних лабораторијских анализа које не постоје у Српској.

Проналазак крстионице, изузетно ријетког и једног од најљепших налаза који је пронађен на овом простору па и шире, те наушница које вјероватно означавају припадност слоју елите, али и бројни други покретни налази говоре у прилог тези да је археолошко налазиште Милавићи једно од најзначајнијих код нас.

– Током ове године започета су и археолошка истраживања у оквиру праисторијског тумула на подручју села Баљци, а која би требало да буду настављена и сљедеће године. За овај сегмент археолошких истраживања задужена је Луција Грахек испред словеначког Института за археологију – рекла је Врућинићева.

Скелетни остаци

Црква Светог архангела Михаила у Трновом долу код Билеће након двије године је обновљена, а приликом радова на том храму, који је национални споменик БиХ, археолози су открили културна добра од великог значаја.

– У току тих истраживања пронађени су гробови и скелетни остаци православног становништва тога краја стари више вијекова – рекла је Врућинићева.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!